Cava taart met passievrucht

Gepubliceerd op 11 juni 2024 om 06:47

Deze taart behoort zeker tot een van mijn favorieten! Ik heb hem nu een paar keer gemaakt en ik vind het iedere keer jammer dat ‘ie zo snel op is. Misschien moet ik volgende keer gewoon een extra grote maken. Het recept is gebaseerd op de champagnetaart van Rutger Bakt, maar dan dus met Cava in plaats van champagne. En ik voegde een vulling van passievrucht toe, wat een lekker zuurtje toevoegt aan de zoete Cava vulling. Als bodem ging ik voor een simpele variant van fijngemalen koekjes met gesmolten boter.

De vulling is eigenlijk gewoon een soort bavarois, waarbij je als vloeistof cava gebruikt in plaats van melk of vruchtensap. Zowel de cava vulling als de passievrucht gelei moeten wel een tijdje opstijven, dus begin in ieder geval een dag van te voren met de passievruchtgelei en zorg dat de taart uiteindelijk in ieder geval 5 uur voor je ervan wilt eten in de koelkast staat om helemaal op te kunnen stijven. Perfect als toetje bij het witte wijn menu.

Ingrediënten voor 1 taart (18 cm)

Passievruchtvulling
250 ml passievrucht puree (+ extra voor garnering)
60 gr suiker
3 blaadje gelatine
Bodem
90 gr boter
175 gr koekjes (bv. digestive)
Cava mousse
4 blaadjes gelatine
175 gr witte chocola (+ extra voor garnering)
3 eidooiers
60 gr suiker
250 ml cava
250 ml slagroom
Verder nodig
Taartvorm met losse bodem van 18cm doorsnee
Ronde schaal van 16 à 17 cm doorsnee

Zo maak je cava taart met passievrucht

 1. Begin een dag van de te voren met de passievruchtgelei.
 2. Week de gelatine tenminste 5 minuten in koud water. Bedek het ronde schaaltje van 16 à 17 cm met huishoudfolie.
 3. Meng de suiker en passievruchtpuree door elkaar (voeg eventueel naar smaak nog wat extra suiker toe) in een pannetje en breng aan de kook.
 4. Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en roer door de passievrucht. Giet in het ronde schaaltje.
 5. Laat eerst afkoelen tot kamertemperatuur, dek dan af met folie en laat een nachtje opstijven in de koelkast.
 6. Bedek de bodem van je taartvorm met bakpapier en de randen met acetaatfolie.
 7. Smelt de boter en maal de koekjes fijn met een keukenmachine of door het in een zakje te doen en fijn te slaan.
 8. Meng de boter en koekjes door elkaar en verdeel over de bodem van de taartvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast.
 9. Week voor de cava mousse de gelatineblaadjes in koud water.
 10. Hak de witte chocola fijn en doe in een ruime kom, leg daar alvast een zeef op. Roer in een ander kommetje de eidooiers los met de suiker.
 11. Doe de champagne in een pannetje en breng aan de kook. Giet daarna terwijl je roert met een garde bij de losgeklopte eieren.
 12. Giet alles dan weer terug in de pan en warm op middelmatig vuur op, tot het dikker wordt. Het zou een temperatuur van ongeveer 82 graden moeten krijgen.
 13. Knijp de gelatine uit en los op in het champagne-eimengsel. Giet daarna door de zeef bij de chocola en roer door tot alle chocola gesmolten is. Laat een beetje afkoelen.
 14. Haal ondertussen de passievruchtvulling en de bodem uit de koelkast. Leg de vulling voorzichtig midden op de bodem van de taart, de vulling moet smaller zijn dan de vorm, zodat je hem straks pas ziet als je de taart aansnijdt.
 15. Klop de slagroom lobbig (iets dikker dan yoghurt) en schep in 3 delen door het champagne mengsel.
 16. Giet de mousse in de taartvorm en zet minimaal 5 uur in de koelkast om op te stijven.
 17. Als de taart is opgesteven kun je hem uit de vorm halen, check eerst voorzichtig of alle randen loslaten en druk dan de bodem uit de vorm. Leg de taart op een mooi bord.

Eet smakelijk!

Probeer ook eens een van deze no-bake taartjes: