Rabarber tarte tatin met rozemarijn

Gepubliceerd op 17 mei 2022 om 07:02

Deze tarte tatin met rabarber en rozemarijn is een heerlijk toetje, bijvoorbeeld bij dit lente menu. Ondanks dat rabarber een groente is combineert de zure smaak juist heel goed met zoetigheid. En zoet is een tarte tatin zeker! Door er wat rozemarijn aan toe te voegen wordt deze tarte tatin iets hartiger, wat ik heel lekker vond.

Pas wel op dat je niet teveel rozemarijn toevoegt, dan heb je heel snel niet meer het idee dat je een toetje zit te eten. Nog steeds lekker, maar niet helemaal de bedoeling. Het takje dat op de foto staat is groot genoeg. Serveer de tarte tatin met een bolletje ijs of wat crème fraîche en het is puur genieten :)

Ingrediënten voor 4 personen

6 tot 8 stengels rabarber
35 gr roomboter
70 gr suiker
Plukje rozemarijn
3 of 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
IJs of crème fraîche voor erbij
Ovenschaal van ca. 22 bij 22 cm

Het recept voor rabarber tarte tatin met rozemarijn

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Laat de bladerdeeg ontdooien onder een vochtige theedoek. Ik had met een ovenschaal van 22 bij 22 net genoeg aan 3 plakjes bladerdeeg, is je schaal iets groter, neem dan 4 plakjes.
  3. Smeer de bodem van je ovenschaal en ongeveer 3 cm van de randen in met alle boter, dat wordt een flink dikke laag.
  4. Strooi daar 50 gram van het suiker overheen. Snij de rozemarijn fijn en strooi er ook op.
  5. Snij de rabarberstengsel op maat van de schaal, halveer de dikke stengels over de lengte en leg met de ronde kant naar beneden strak tegen elkaar in de ovenschaal, zodat de hele bodem bedekt is.
  6. Strooi daar de rest van de suiker overheen.
  7. Plak de bladerdeeg aan elkaar tot een grote lap en snij op maat zodat het iets groter is dan de oppervlakte van de ovenschaal. Leg op de rabarber en duw de randjes langs de rabarber en de schaal naar de bodem toe. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.
  8. Bak de tarte tatin 20 minuten onderin de oven en verplaats dan naar bovenin de oven en bak nog 5 minuten. Zo bakt het bladerdeeg de laatste 5 minuten nog iets harder, waardoor het mooi goudbruin wordt en extra knapperig. (bij een hete lucht oven hoef je dit niet te doen)
  9. Haal de tarte tatin uit de oven en laat een 5 minuten afkoelen. Giet het vocht voorzichtig uit de schaal in een bakje. Leg een bord op de schaal en draai in een beweging om, zodat de tarte tatin op het bord komt te liggen.
  10. Schuif eventueel verschoven stukjes terug op hun plek, snij in 4 stukken en leg op bordjes. Giet het vocht er weer op en serveer met een bolletje ijs of een schep crème fraîche.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Maak ook eens een van deze recepten met rabarber: