Chicken Tonight tomatenroom met pit

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 06:46

Krijg jij ook een nostalgisch gevoel van Chicken Tonight? Vroeger at ik het regelmatig, zeker toen ik net op mezelf woonde was dit een van mijn go-to gerechten. Ik hield toen helemaal niet van koken, was er ook niet goed in en dit was lekker makkelijk. Ik koos meestal voor de tomaten-room of tandoori smaak. Wel voegde ik altijd netjes extra groenten toe, maar verder gewoon kip bakken, saus erbij gieten en serveren met gekookte rijst.

Voordat ik er zelf mee aan de slag ging maakte ik nog een keer de 'echte' versie uit de pot. Want dat was zeker 10 jaar geleden en ik moest natuurlijk wel even weten hoe het ook alweer smaakte. Heel eerlijk, ik vond het een gigantische tegenvaller. Wat mij betreft veel te weinig smaak. Een goede reden om het gewoon lekker zelf te maken en er wat extra smaak en pit aan toe te voegen.

En die extra groenten besloot ik er ook alsnog aan toe te voegen, alhoewel de zelfgemaakte saus al wel vol zit met lekkere verse groenten. Maar wat extra bite in de saus van beetgare sperziebonen is niet alleen gezond, het is ook gewoon lekker.

Ingrediënten voor 4 personen

15 gr boter
1 ui
1 knoflookteentje
80 gr tomatenpuree
2 tl gerookt paprikapoeder
0,5 à 1 tl chilipoeder
2 tl gedroogde peterselie
2 tl gedroogd korianderblad
1 rode paprika
1,5 el bloem
4 tomaten
1 kippenbouillonblokje
1 el citroensap
100 ml kookroom
400 gr kip(dij)filet
400 gr sperziebonen (gedopt)
Ca. 300 gr rijst

Tip 1: Maak deze Chicken Tonight bij het Back to the 90's menu.
Tip 2: ik maakte eerst de saus en voegde die daarna toe aan de kip. Je kan de kip ook meteen vanaf stap 2 toevoegen aan de saus. Scheelt tijd en een pan, maar gebruik dan wel echt kipdijfilet, want gewone kipfilet wordt anders wel erg droog.

KokenKoken

Zo maak je deze Chicken Tonight tomatenroom met pit

  1. Snipper de ui, snij de knoflook fijn of pers uit, snij de tomaten en de paprika in blokjes.
  2. Verhit de boter in een ruime pan en bak de ui en knoflook een minuutje aan. Voeg dan de tomatenpuree, het gerookt paprikapoeder, chilipoeder, peterselie en koriander toe. Roer goed door en bak een minuutje.
  3. Roer de paprika erdoor en bak 5 minuten. Bak de laatste 2 minuten ook de bloem mee. Dit zorgt er straks voor dat je saus niet te vloeibaar wordt.
  4. Voeg de tomaten toe, verkruimel dan het kipbouillonblokje erbij en giet er 175 ml bij. Roer weer goed door en breng aan de kook. Zet als het kookt het vuur lager en laat de saus ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Als de saus te dik wordt kan je extra water toevoegen, maar hou err rekening mee dat de kookroom ook nog toegevoegd moet worden.
  5. Roer de kookroom en het citroensap erdoor. Proef de saus en voeg naar smaak peper, zout, sambal of extra chilipoeder toe.
  6. Zet de saus apart, kook de rijst* en breng een pan water met wat zout aan de kook.
    *Kook de rijst het liefst in weinig water met zout of een bouillonblokje, zodat het droog kookt en niet afgegoten wordt. Op die manier krijgt je rijst meer smaak. Laat na het koken 10 minuten staan met de deksel op de pan.
  7. Voeg de sperziebonen toe als het water kookt, breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten koken. Spoel daarna af met koud water.
  8. Snij de kip(dij)filet in blokjes, verhit olie in een koekenpan of wok en bak de kip met een beetje zout in ongeveer 5 minuten aan alle kanten goed aan. Voeg dan de saus toe en breng aan de kook.
  9. Voeg de sperziebonen toe en laat de saus nog 5 minuten pruttelen, zodat de kip goed gaar is. Als je de sperziebonen extra knapperig wil houden, kan je die ook gewoon later toevoegen.
  10. Serveer de Chicken Tonight met de gekookte rijst.

Eet smakelijk!


Serveer de Chicken Tonight na een van deze voorafjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.