Yep, dit is stamppot én het is een toetje. Ik maakte het voor dit stamppot menu en het is echt lekker! Je serveert het op kamertemperatuur met een warme 'jus' van chocola. Ziet er misschien niet prachtig uit, maar het zal je gasten wel verrassen.
Je maakt de stamppot van zoete aardappel, cookie dough, chocolate chips en munt. Zoet het met bruine basterdsuiker en breng op smaak met speculaaskruiden. De chocolade jus maak je met pure chocola, het bittere past goed bij het zoete van de stamppot en de cookie dough. Om die reden gebruikte ik ook pure chocolate chips, maar aangezien de saus al puur is kan je daarvoor ook witte of melkchocola gebruiken. Of maak een combinatie.
Ingrediënten voor 4 personen
Cookie dough
115 gr bloem
50 gr roomboter (kamertemperatuur)
55 gr donkerbruine basterdsuiker
30 gr kristalsuiker
1 el melk
0.5 tl vanille extract
Snuf zout
Puree
600 gr zoete aardappel
100 gr donkerbruine basterdsuiker
1 tl vanille extract
2 tl speculaaskruiden
Snuf zout
125 gram chocolate chips
3 takjes munt
Chocolade jus
50 gr pure chocola
75 ml slagroom
Aan de slag met deze zoete aardappel stamppot
- Maak eerst de cookie dough. Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden. Verspreid de bloem over een bakplaat en bak 5 minuten in de voorverwarmde oven. Op die manier dood je eventuele bacteriën die erin kunnen zitten. Laat daarna afkoelen.
- Doe de boter, basterdsuiker en kristalsuiker in de kom van je keukenmachine en mix alles goed en luchtig door elkaar. Voeg dan de melk en het vanille extract toe en mix tot het goed gemengd is.
- Mix dan de bloem en het zout erdoor tot een kruimelig deeg. Kneed met je handen tot een bol, wikkel in huishoudfolie en leg in de koelkast om iets op te stijven.
- Hak voor de jus de chocola fijn en doe in een hittebestendige kom. Breng de slagroom in een pannetje aan de kook en giet dan over de chocola. Roer door tot alle chocola gesmolten is. Zet even apart tot gebruik.
- Schil de aardappels en snij in stukjes. Doe in een pan en voeg ca. 300 ml water toe, zodat de aardappel net onder water staan. Roer er 50 gram bruine basterdsuiker en een theelepel speculaaskruiden door.
- Breng aan de kook en kook in een klein kwartier gaar. Giet af en laat op het vuur nog even goed droog stomen. Stamp fijn, roer de rest van de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het vanille extract erdoor. Laat afkoelen.
- Draai ondertussen kleine bolletjes van het cookie dough en snij de munt fijn. Roer bijna alle munt, de cookie dough en de chocolate chips voorzichtig door de puree.
- Schep met behulp van een smalle kookring netjes op 4 bordjes en druk een kuiltje in het midden. Bewaar afgedekt op kamertemperatuur tot serveren.
- Warm, vlak voor het serveren, de chocolade jus au-bain-marie op en schep in de kuiltjes. Garneer met de rest van de munt.
Eet smakelijk!
Probeer ook eens een van deze hartige stamppotten:
Reactie plaatsen
Reacties