Chocoladeslof met frambozen

Gepubliceerd op 12 maart 2024 om 06:45

Deze slof zit bomvol chocolade. Je maakt niet alleen het deeg met cacao, je vult hem ook met chocolade-banketbakkersroom en bovenop zit witte chocolade slagroom. Er tussenin zit nog een heerlijke gelei van frambozen, lekker fris en fruitig tussen alle chocola. Alles bij elkaar een heerlijk gebakje waar je sowieso meer van wil!

Schrik niet van het aantal stappen en ingrediënten, de slof bestaat nou eenmaal uit 4 onderdelen, dus het is een flinke klus om hem te maken. Maar dat is het zeker waard! Het is handig om een dag van te voren vast te beginnen. De gelei moet namelijk opstijven en het is ook handig om genoeg tijd te nemen om de banketbakkersroom en de witte chocolade slagroom af te laten koelen. De slof zelf bak je dan een dag later en dan zijn alle andere ingrediënten vast klaar om hem helemaal af te maken.

Ingrediënten voor 1 slof (5 à 6 personen)

Deeg
10 gr cacao
1 eidooier
125 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
90 gr boter
50 gr suiker
40 gr bruine basterdsuiker
Snufje zout

Chocolade-banketbakkersroom
500 ml melk
2 eidooiers
80 gr suiker
45 gr maizena
125 gr donkere melkchocola
Witte chocolade slagroom
250 ml slagroom
75 gr witte chocola
Wite basterdsuiker naar smaak

Frambozen gelei
200 gr frambozen (+ extra voor garnering)
2 el water
2 blaadjes gelatine
50 gr suiker
0,5 el citroensap

Cacao en chocola voor garnering
Cakevorm van ca. 20 cm
Sloffenvorm van ca. 24 cm

Zo maak je chocoladeslof met frambozen

  1. Begin met de frambozengelei, week daarvoor de gelatine in koud water, tenminste 10 minuten.
  2. Bedek de bodem en randen van de cakevorm met huishoudfolie (tip: vet de vorm eerst in met wat boter, zodat de folie vast blijf plakken).
  3. Doe alle overige ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Plet ondertussen de frambozen alvast een beetje met een lepel.
  4. Laat een minuutje doorkoken en giet dan in een blender of keukenmachine. Maal fijn tot een vloeibare puree. Giet dan via een zeef in een kom.
  5. Warm een klein deel van de puree opnieuw op en los de gelatineblaadjes erin op. Roer dan door de rest van de puree.
  6. Giet de puree in de cakevorm, laat afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast om helemaal op te laten stijven. Liefst een nacht, zodat het helemaal stijf is.
  7. Maak dan de chocolade-banketbakkersroom, hak de chocola fijn en doe in een ruime kom.
  8. Doe 50 ml melk, de eidooiers en suiker in een kom en roer goed door. Voeg de maizena toe en roer door tot een glad papje.
  9. Doe de rest van de melk in een pannetje en breng aan de kook, giet zodra het kookt de helft bij het maizena-papje en roer ondertussen goed door.
  10. Giet het mengsel, al roerend, weer bij de rest van de melk in de pan en breng aan de kook. Blijf ondertussen steeds roeren. Kook 1 tot 2 minuten door tot het goed indikt.
  11. Giet de banketbakkersroom via een zeef bij de chocola en roer goed door, tot alle chocola gesmolten is en je een gladde room hebt. Dek af met huishoudfolie direct op de room, zodat er geen vel ontstaat.
  12. Laat ook afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar daarna in de koelkast tot gebruik.
  13. Hak voor de witte chocoladeslagroom de chocola heel fijn en doe in een kommetje.
  14. Warm ongeveer de helft van de slagroom op en giet zodra het kookt over de chocola.
  15. Roer goed door tot alle chocola gesmolten is en goed gemengd met de slagroom. Voeg dan de rest van de slagroom toe en roer er ook goed door. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  16. Kneed voor het sloffendeeg alle ingrediënten door elkaar tot alles goed gemengd is. Maak er een platte bal van, wikkel in huishoudfolie en leg een uurtje in de koelkast.
  17. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven/onderwarmte) en zet een bakplaat met bakpapier klaar. Vet je sloffenvorm in met boter.
  18. Bestrooi je werkvlak en je deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van één cm dik.
  19. Leg op de bakplaat en druk de vorm erin. Haal het deeg langs de buitenkant van de vorm weg.
  20. Roer de banketbakkersroom los en verdeel ongeveer 175 gram over het deeg, maar laat langs de randen 1,5 tot 2 cm vrij.
  21. Bak in de voorverwarmde oven in ca. 22 minuten gaar. Haal de vorm er direct na het bakken vanaf en laat helemaal afkoelen op kamertemperatuur.
  22. Haal de fambozengelei uit de cakevorm en snij eventueel iets bij, zodat het ongeveer dezelfde vorm krijgt als de slof, maar ongeveer 2 cm korter en smaller. Leg in het midden op de slof.
  23. Doe de rest van de chocolade banketbakkersroom in spuitzak met gekarteld mondje van 15 mm en spuit mooie toeven langs de randen.
  24. Klop dan de witte chocolade slagroom stijf (je kan nog wat suiker toevoegen als je van zoet houdt).
  25. Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje 17 mm en spuit in het midden tussen de banketbakkersroom toeven slagroom.
  26. Garneer met de extra frambozen, wat cacaopoeder en stukjes chocola. Bewaar in de koelkast.
  27. Zet in zijn geheel op tafel en snij dan pas aan, die mooie slof wil je natuurlijk wel showen ;)

Eet smakelijk!

KokenKoken

Bak ook eens deze heerlijke zoete recepten met chocola!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.