Zweedse fika

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 06:45

Vandaag heb ik 3 recepten voor bij de Zweedse fika voor je. Fika zelf is geen recept, maar eigenlijk een soort koffiepauze. Daarbij wordt dan vaak een lekker koekje of gebakje gegeten. Mijn vorige werkgever was Zweeds en daar stond bij internationale meetings vaak rond half 11 fika op de planning, een korte pauze met een zoet tussendoortje. En lekkere zoete recepten hebben ze genoeg in Zweden, ik koos er 3 uit:

 

- Pepparkakor (gemberkoekjes)
- Rosenmunnar (roomboterkoekjes met frambozenjam)
- Kladdkaka (smeuïg chocoladetaartje)

Ingrediënten

Pepparkakor (ca 40 stuks)
130 gr bloem
1/2 tl bakpoeder
1/4 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl gemalen kardemom
1/4 tl gemberpoeder
55 gr zachte boter
50 gr suiker
30 gr bruine suiker
1/4 ei
1/2 el stroop
Glazuur
45 gr poedersuiker
1/2 el melk
Eventueel een halve tl kleurstof in poedervorm

Rosenmunnar (ca 20 stuks)
115 gr boter
100 gr suiker
270 gr bloem
80 gr frambozenjam

Kladdkaka (taartje van 18 of 20 cm)
150 gr boter
100 gr melkchocola
100 gr suiker
100 gr bruine basterdsuiker (licht of donker)
Snufje zout
1/4 tl vanille extract
40 gr cacao
125 gr bloem
2 eieren
Voor decoratie: een stuk of 6 aardbeien, poedersuiker en (versgeklopte) slagroom

Aan de slag met de pepparkakor

Als eerste de pepparkakor, dit zijn eigenlijk een soort gemberkoekjes. De naam stamt echter nog uit de tijd dat er ook peper in de koekjes werd gedaan, maar dat is nu niet meer zo. Dankzij de andere kruiden die er nog wel in gaan, smaken en ruiken deze koekjes heerlijk!

Ze worden traditioneel met de kerst gegeten en worden dan ook vaak gemaakt in kerstvormpjes met mooie versiering van glazuur. Aangezien het midden in de lente is heb ik de kerstvormpjes achterwege gelaten, maar wel een beetje gekliederd met glazuur.
Om te zorgen dat de koekjes hun vorm beter behouden en zodat de smaken goed in het deeg trekken, moet het deeg wel een nachtje in de koelkast staan. Maak het deeg dus een dag van te voren.

Zo maak je de pepparkakor: 

1. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Roer de kruiden erdoorheen.
2. Mix de boter met de suiker en bruine suiker romig. Mix dan het ei en de stroop erdoor.
3. Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe en kneed het deeg tot een bal. Verpak in huishoudfolie en leg een nacht in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
5. Haal het deeg uit de koelkast en kneed even door met je handen, zodat het wat soepeler wordt. Rol dan uit tot een dunne lap van ongeveer een halve cm dik.
6. Druk met koekjesvormpjes de koekjes uit, afhankelijk van de grootte van je vorm zou je ongeveer 40 koekjes moeten kunnen maken.
7. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 6 minuten gaar. Laat afkoelen op een taartrooster.
8. Als ze helemaal koud zijn kun je ze nog versieren met glazuur. Ik mengde daarvoor 40 gr poedersuiker met een halve eetlepel melk. De helft van de glazuur kleurde ik rood met een halve theelepel kleurstofpoeder.
9. Doe de glazuur in een boterhamzakje en knip een heel klein puntje uit het zakje. Spuit dan verschillende vormpjes op de koekjes.

Rosenmunnar

Dan het recept voor ongeveer 20 rosenmunnar. Deze roomboterkoekjes met jam zijn megamakkelijk te maken. Het deeg bestaat uit maar 3 ingrediënten. Ze worden traditioneel gemaakt met frambozenjam, maar je kan natuurlijk ook andere soorten jam gebruiken. Ik maakte er een paar met sinaasappelmarmelade, ook erg lekker!

Zo maak je de rosenmunnar:

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Roer de suiker en bloem door elkaar.
3. Snij de boter in blokjes en kneed door het bloemmengsel.
4. Draai 20 balletjes van het deeg en leg op een bakplaat met bakpapier.
5. Druk met je duim een kuiltje in ieder deegbolletje. Vul de kuiltjes met jam.
6. Bak de rosenmunnar in 15 minuten gaar. Laat eerst iets afkoelen op de bakplaat. Leg daarna op een taartrooster tot ze helemaal koud zijn.

Easy-peacy toch? 

Kladdkaka

En last but not least, de kladdkaka. Oké, kladdkaka klinkt in Nederland natuurlijk nogal raar, maar als ik zeg dat het een smeuïge chocoladecake is klinkt het waarschijnlijk al een stuk beter. Je kan het vergelijken met een heel smeuïge brownie of een chocolade mudtaart.
Om de cake smeuïg te maken moet je gewoon zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht in het beslag komt. En dat is eigenlijk juist wel lekker makkelijk, want je kan alles gewoon in 1 pan door elkaar roeren en dan in een springvorm van 18 of 20 cm gieten.

Aan de slag met de kladdkaka: 

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Doe de boter en chocola in een pannetje en laat smelten. Roer door elkaar en haal van het vuur.
3. Laat iets afkoelen en roer dan de suiker en basterdsuiker erdoorheen met een garde.
4. Voeg dan het zout en vanillearoma toe en roer door.
5. Leg een zeef op de pan en strooi de cacao en bloem erin. Als alle bloem en cacao door de zeef is haal je die weg en breek je de eieren erboven.
6. Roer dan de eieren, bloem en cacao door het chocolademengsel. Blijf even goed roeren tot de suiker goed is opgenomen in de vloeistoffen.
7. Neem een springvorm van 18 of 20 cm en bekleed de bodem met bakpapier. Smeer de rand in met boter en strooi er cacao overheen.
8. Giet het beslag in de vorm en bak de taart in de voorverwarmde oven. Net als bij lavacakejes luisteren de baktijd en temperatuur heel erg nauw en verschilt het sterk per oven. In mijn oven bakte ik de kladdkaka 16 minuten op 200 graden. Echter, ik vond hem iets te lang gebakken en mijn oven is kouder dan hij aangeeft. Dus mijn advies is om hem een kwartier te bakken op 190 graden. Ook als hij iets te lang gebakken is en dus niet mega-smeuïg is de kladdkaka wel heel lekker, dus wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken :).
9. Versier de tart met plakjes aardbei en bestrooi met poedersuiker. Serveer met slagroom.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.