Nu ik in Drenthe woon is het ook tijd voor Drentse pot (een leuk boekje met allerlei Drentse gerechten - Affiliate link). Het komt voor een groot deel natuurlijk wel overeen met Hollandse pot, zoals stampotten, poffertjes en kruidkoek (ontbijtkoek). Maar je ziet wel dat veel gerechten echt stevig zijn. Dat moest ook wel, want er werd vroeger hard gewerkt in Drenthe. Veel veen kwam hier vandaan en het was zwaar werk om veen te steken, dus dan heb je een stevige maaltijd nodig! In veel gerechten zitten aardappels, bonen, rozijnen en spek. Die worden ook veel gecombineerd, waardoor je lekker zoet en zout door elkaar hebt.
En dat is ook het geval in deze Drentse stamppot met witte bonen. Het is een beetje een combi tussen hutspot en hete bliksem, want er gaan uien, wortels en appels in. Zoals de naam al zegt zitten er ook bonen in en daarnaast nog de gebruikelijke aardappels en spekjes. Een goed gevulde stamppot dus, perfect bij guur herfstig weer. In het boekje Drentse pot worden er ook nog plakjes rauwe aubergine bovenop de stamppot gelegd. Dat leek mij niet echt lekker, dus heb ik overgeslagen, maar voeg het vooral toe als je het originele recept wil maken.
Je serveert er natuurlijk rookworst bij en maakt de stamppot af met een sausje van het kookvocht, met aardappelzetmeel. Ik voegde daar als smaakmaker peterselie aan toe. Normaal heb ik jus bij de stamppot, maar zo’n sausje is ook wel erg lekker voor erbij, een aanrader!
Ingrediënten voor 4 à 5 personen
800 gr aardappels
250 gr witte bonen (uitlekgewicht)
1 bouillonblokje
500 gr wortels
2 uien
2 zure appels
Mosterd naar smaak
150 gr gerookte spekreepjes
1 el aardappelzetmeel (of maizena voor een wit sausje)
20 gr boter
10 gr verse peterselie
Peper en zout naar smaak
Rookworst voor erbij
Zo maak je Drentse stamppot van witte bonen
- Breng een pan met ruim water aan de kook met daarin het bouillonblokje.
- Schil de aardappels en snij in stukken, doe in een pan met ruim water en het bouillonblokje. Zet op het vuur, breng aan de kook en laat 30 minuten koken.
- Schrap de wortels en snij in blokjes en snij de uien in brede halve ringen.
- Voeg na 10 minuten de wortels en uien toe aan de aardappels.
- Schil ondertussen de appels en snij in blokjes. Voeg de laatste 10 minuten de appelblokjes en de bonen (incl. vocht) toe.
- Warm de rookworst op volgens de uitleg op de verpakking.
- Bak de spekreepjes uit in een hete pan zonder olie op middelmatig vuur, zodat ze rustig krokant kunnen bakken.
- Snij de peterselie alvast fijn.
- Giet de aardappels, bonen en groenten af, maar bewaar het kookvocht.
- Stamp het aardappelmengsel tot een stamppot, voeg eventueel wat kookvocht toe als het te stevig is. Roer de spekreepjes, inclusief bakvet er doorheen en breng op smaak met de mosterd en met peper en zout. Hou even warm op laag vuur met de deksel op de pan.
- Doe 250 ml van het kookvocht in een pannetje en breng rustig weer aan de kook. Meng het aardappelzetmeel of de maizena met een eetlepel water en giet al roerend bij het kookvocht. Blijf roeren tot het een gebonden sausje wordt.
- Roer dan de boter erdoor. En breng op smaak met de peterselie, peper en zout.
- Schep de stamppot op borden, maak een kuiltje voor de saus en serveer met de rookworst.
Eet smakelijk!
Stamppot liefhebber? Probeer ook eens een van deze stamppotten: