Deze zalm en croûte is een perfect hoofdgerecht voor het kerstmenu, in plaats van de klassieke rechthoekige zalm in bladerdeeg maak je hem in de vorm van een kerstkrans. Combineer het met voorgerecht en toetje van het kerstkrans menu en je hebt een super leuk kerstdiner. En lekker natuurlijk 馃槉
Je maakt de krans met kant-en-klaar diepvries bladerdeeg, lekker makkelijk. Naast zalm gaat er een heerlijke romige erwtenpuree in. Dat maakt het lekker smeuïg, een goede combi met krokant bladerdeeg. En erwtjes en zalm gaan ook perfect samen. Serveer er een salade bij of andere groenten, zoals sperziebonen of broccoli.
Zalm en croûte is het lekkerste als hij meteen na het bakken geserveerd wordt, dus hou daar rekening mee. Zet hem in de oven als jullie aan het voorgerecht beginnen, dan is hij perfect op tijd klaar. Je kan de erwtenpuree wel van te voren maken, de rest van de voorbereiding duurt dan nog ongeveer een kwartiertje.
Ingrediënten voor 4 personen
450 gr zalmfilet zonder vel
6 plakjes diepvries bladerdeeg
Peper en zout
1 ei
Sesamzaadjes
Paar takjes dille
Erwtenpuree
200 gr erwten
35 gr gekonfijte citroen
5 gr verse munt
25 gr crème fraîche
Halve el citroensap (of meer naar smaak)
Peper naar smaak
Salade of groenten voor erbij
Aan de slag met de zalm en croûte krans
- Laat het bladerdeeg ontdooien onder een lichtvochtige theedoek.
- Voor de erwtenpuree, breng je een pan met ca 300 ml water aan de kook.
- Snij de munt fijn en voeg de helft, samen met de erwten toe aan het water. Laat 5 minuten koken en giet dan af.
- Pureer de erwten samen met de rest van de munt, de crème fraîche en citroensap tot een grove puree.
- Snij de gekonfijte citroen in kleine blokjes en roer er doorheen. Proef en voeg naar smaak peper, zout en extra citroensap toe. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 210 graden (hetelucht).
- Snij de plakjes bladerdeeg diagonaal doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier in een cirkel. Zorg dat een brede kant goed overlapt en een punt van ieder plakje aan de buitenkant ligt.
- Schep de erwtenpuree erop, zorg ervoor dat je aan de binnenkant nog ca. een halve cm bladerdeeg overhoudt. Duw dat omhoog tot een randje.
- Snij de zalm in langwerpige stukken van ca, 4 cm breed en zorg dat alles ongeveer even dik is. Bestrooi met peper en zout.
- Leg de zalm op de erwten en vouw de punten van de bladerdeeg eroverheen. Druk vast aan het randje bladerdeeg aan de binnenkant.
- Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
- Zet in de oven en bak in 20 tot 25 gaar.
- Garneer de kerstkrans met wat takjes dille en serveer daarna direct met een salade of andere groenten.
Eet smakelijk!
Serveer een van deze toetjes na de zalm en croûte: