Dit is een nieuw favoriet recept! De perfecte combi van stoofvlees, herfstsmaken en pasta. Stoofvlees is altijd wel favoriet bij mij en deze variant met thee in de bouillon is ook een echte aanrader! Ik maakte het bij dit thee menu en werd er helemaal blij van. Bij het proeven van de bouillon al, tijdens het stoven begon het steeds lekkerder te ruiken en toen het klaar was werd ik echt blij van de smaak. Je proeft een hele lekkere subtiele theesmaak in het vlees en ook in het kookvocht.
Dat kookvocht met o.a. ui en wortel pureer je tot een heerlijke saus, waar je dan weer pompoenpuree aan toevoegt. Dat samen wordt de saus waar je de pasta doorheen roert. Het is even een klusje en je moet natuurlijk geduld hebben met stoofvlees, maar geloof me, die moeite en dat geduld is het dubbel en dwars waard. Dit wil je vaker eten!
Ingrediënten voor 4 personen
4 varkenswangen (ca. 650 gr)
600 ml kipbouillon
3 zakjes earl grey thee
Peper en zout naar smaak
1 el bloem
1 grote winterwortel
2 middelgrote uien of 1 grote
2 laurierblaadjes
1 el appelstroop
4 takjes rozemarijn
1 kleine pompoen (of 800 gr pompoenblokjes)
250 tot 300gr gedroogde tagliatelle
1 winterwortel
2 middelgrote uien of 1 grote
2 laurierblaadjes
Parmezaan naar smaak
Recept voor thee gestoofde varkenswangen met pompoen en tagliatelle
- Verwarm de oven voor op 140 graden (boven/onderwarmte).
- Breng de kippenbouillon aan de kook, haal van het vuur en hang de theezakjes erin. Laat een kwartier trekken en druk daarna het vocht uit de theezakjes, zodat alle smaak in de bouillon terecht komt.
- Verhit ondertussen een flinke klont boter en een scheutje olijfolie in een ovenbestendige stoofpan.
- Bestrooi de varkenswangen met peper, zout en het bloem. Bak ze aan alle kanten goed aan.
- Snij ondertussen de ui grof en de wortel in plakjes.
- Schep het vlees uit de pan en bak de ui en wortel een paar minuten aan.
- Leg dan het vlees terug en voeg de bouillon, laurierblaadjes, 2 rozemarijntakjes en appelstroop toe.
- Roer door en breng aan de kook. Zet dan met de deksel op de pan in de oven en laat 3 tot 4 uur zachtjes stoven.
- Snij ondertussen de pompoen in blokjes van ca.2 cm. Leg op een bakplaat met bakpapier.
- Hak de rest van de rozemarijn fijn, hou een beetje apart voor garnering en strooi de rest over de pompoen samen met zout en peper. Besprenkel met een scheutje olijfolie en mix alles door elkaar.
- Haal de pan uit de oven als het vlees gaar is en verhoog de temperatuur naar 180 graden (hetelucht).
- Zet de pompoen in de oven en rooster in ca. 25 gaar.
- Schep ondertussen de varkenswangen met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord, dek af met aluminiumfolie.
- Giet het kookvocht met alle ui en wortel in een blender of gebruik een staafmixer om het fijn te maken tot een gladde saus.
- Als de pompoen gaar is voeg je in eerste instantie ongeveer de helft toe aan de saus, pureer met een staafmixer of de blender. Proef en voeg naar smaak extra pompoen toe tot je een romige, pompoensaus hebt. Hou warm op laag vuur, of warm weer op als je het van te voren hebt klaargemaakt.
- Breng een pan water aan de kook voor de pasta. En kook de pasta gaar volgens de uitleg op de verpakking.
- Giet de pasta af, roer de saus erdoor (waarschijnlijk heb je niet alle saus nodig). Schep de pasta op 4 borden en rasp er wat parmezaan overheen.
- Leg de varkenswang erbovenop. Garneer met versgemalen peper en de bewaarde rozemarijn.
Eet smakelijk!
Serveer een van deze lekkere toetjes na de thee gestoofde varkenswangen: