Een perfect menu voor de theeleuten onder ons! Thee is niet alleen lekker om te drinken, maar ook een leuk ingrediënt om mee te koken. In dit menu maak je drie gerechten met thee. Ik gebruikte earl grey, oolong thee en english breakfast, maar je kan hiermee ook variëren en jouw favoriete thee gebruiken.

Je start het menu met thee gerookte zalm, een hele leuke manier om gewoon in je keuken warm te roken. De zalm krijgt een heerlijke rooksmaak en gaar je daarna verder in de oven. Serveer het lekker met roerbakgroenten. Het hoofdgerecht zijn in thee gestoofde varkenswangen. Stoofvlees is bij mij al favoriet en deze manier met thee is ook echt een aanrader! Heerlijk met tagliatelle en pompoen. Als toetje maak je een panna cotta met thee en koekjes smaak. Het smaakt dan eigenlijk naar thee met melk, voor mij heel nostalgisch want iedere dag na (basis)school dronken we thuis thee met melk en een koekje erbij. Serveer het in theekopjes met een lekker koekje erbij en het ziet er ook nog eens superleuk uit!

Ingrediënten voor 4 personen

Thee gerookte zalm
3 el ongekookte rijst
3 el gedroogde theeblaadjes (bv. Oolong)
1 el bruine suiker
4 stukken zalm van 150 gr
0,25 tl five spice kruiden
600 gr roerbakgroenten
Woksaus naar smaak
Aluminium folie
Stoommandje (op pootjes)

Thee gestoofde varkenswangen met pompoen
4 varkenswangen (ca. 650 gr)
600 ml kipbouillon
3 zakjes earl grey thee
Peper en zout naar smaak
1 el bloem
1 grote winterwortel
2 middelgrote uien of 1 grote
2 laurierblaadjes
1 el appelstroop
4 takjes rozemarijn
1 kleine pompoen (of 800 gr pompoenblokjes)
250 tot 300gr gedroogde tagliatelle
1 winterwortel
2 middelgrote uien of 1 grote
2 laurierblaadjes
Parmezaan naar smaak

Thee en koekjes panna cotta
500 ml slagroom
60 gr suiker
3 blaadjes gelatine
2 zakjes zwarte thee (earl grey of English breakfast)
2 thee biscuitjes
1 theefilter zakje

KokenKoken

Zo maak je het thee menu

Dit menu is heel leuk om te maken, maar wel een flinke klus. Gelukkig kan je veel voorbereiden. Zo maak je het toetje en het stoofvlees makkelijk een dag van te voren al. En maak het jezelf makkelijker door voorgesneden roerbakgroenten en eventueel ook pompoenblokjes te gebruiken.

Thee en koekjes panna cotta

Panna cotta is een perfect toetje bij een etentje, omdat je het gewoon van te voren kan maken. Eigenlijk hoef je er tijdens het diner niks mee te doen, behalve gewoon serveren. En in dit geval is dat nog makkelijker, want je laat het gewoon in de kopjes zitten. Dus geen gedoe met uit het vormpje halen. Bewaar ze afgedekt in de koelkast, maar let wel op dat er geen knoflook of iets dergelijks bij de buurt ligt.

Bekijk hier het recept voor deze thee en koekjes panna cotta >>

In thee gestoofde varkenswangen met pompoen

De varkenswangen kun je prima een dag van te voren alvast stoven. Laat ze helemaal afkoelen en zet de pan gewoon in de koelkast. Voordat je begint met het voorgerecht warm je de varkenswangen gewoon op laag vuur op en ondertussen rooster je de pompoen in de oven. Na het voorgerecht kun je de saus weer opwarmen en de stappen 16 t/m 18 uitvoeren, dat duurt dan nog zo’n 15 minuten.

Hier lees je het volledige recept voor in thee gestoofde varkenswangen >>

Thee gerookte zalm

De zalm maak je als laatste klaar, je zet het in ongeveer een half uurtje op tafel. Na het roken gaar je de vis verder in de oven. Ondertussen kun je de groenten wokken met jouw favoriete woksaus erbij. Als je het lekker vindt en je hebt genoeg tijd, dan kan je ook nog extra smaakmakers toevoegen, zoals gember, knoflook en chilipepers.  

Hier vind je het recept voor thee gerookte zalm >>

Eet smakelijk!