Wist je dat je heel makkelijk thuis, in je keuken, warm kan roken? Ik kwam hier een tijdje geleden achter en het bleek heel leuk te zijn om te doen. Je hebt eigenlijk alleen een wok met deksel en stoommandje nodig. Verder gebruik je aluminiumfolie, rijst, gedroogde theeblaadjes en bruine suiker.
Het was even puzzelen om de juiste garing te krijgen en uiteindelijk besloot ik de zalm na het roken te garen in de oven. Anders werd het te gaar en droog of juist niet gaar genoeg. Of de rook begon verbrand te ruiken, waardoor er een verbrande smaak in de zalm trok. Door het na een kleine 10 minuten in de oven te zetten heb je een heerlijke rooksmaak en een perfecte garing van de vis. En terwijl het in de oven staat kun je mooi de wok gebruiken om de groenten te bakken.
Ik maakte het als voorgerecht bij het thee menu, maar je kunt hier makkelijk ook een hoofdgerecht van maken. Voeg extra groente toe en kook er rijst of noedels bij voor een volledige maaltijd.
Aan de slag met deze thee gerookte zalm
- Meng de rijst, bruine suiker en thee door elkaar, dit is het rookmengsel.
- Leg 4 lagen aluminiumfolie op de bodem van de wok.
- Strooi het rookmengsel op de folie, leg de deksel op de pan en zet het vuur middelhoog.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Bestrooi de zalm met peper, zout en het 5 spicepoeder. Knip 4 stukjes van het formaat van de zalmfilets en prik er wat gaatjes in. Leg de filets erop en dan op het stoommandje.
- Zodra je ziet dat er rook ontstaat in de wok zet je het stoommandje met zalm erin.
- Laat de zalm ongeveer 5 minuten roken op middelhoog vuur, zet het vuur daarna iets lager en rook nog eens 5 minuten.
- Leg daarna in een ovenschaaltje en bak de vis nog 5 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe gaar je het wilt.
- Haal ondertussen de folie met het rookmengsel uit de pan en verhit er wat olie in (dat gaat snel, want de wok is al heet).
- Wok de groenten met de woksaus tot ze gaar zijn.
- Schep de groenten op 4 borden en leg de zalmfilets erboven op.
Eet smakelijk!
Combineer de thee gerookte zalm met een van deze hoofdgerechten: