Deze gehaktballetjes bestaan voor een deel uit couscous, waardoor ze lekker luchtig zijn en een stuk minder vlees bevatten dan gewone gehaktballetjes. Ze zijn heerlijk gekruid met peterselie, paprikapoeder, komijn en nootmuskaat. En dat kruidige combineert dan weer heel goed met zoete muhammara als dipsaus.
Maak er een mooi voorgerecht van door het op één schaal te serveren met wat sla, paprikareepjes en cherrytomaten. En als je van couscous houdt maak je ze natuurlijk als voorgerecht bij het couscous menu ;)
Ingrediënten voor 4 personen
60 gr volkoren couscous
5 gr verse peterselie
1 ei
250 gr gehakt
1 kleine rode ui
70 gr parmezaan
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
Flinke snuf versgeraspte nootmuskaat
Peper en zout
Voor erbij
Paar blaadjes sla
1 gele paprika
Ca. 12 cherrytomaten
Muhammara om te dippen
Recept voor gehakt-couscousballetjes
- Breng water aan de kook en doe de couscous in een kom. Giet er 60 gr kokend water bij, dek af en laat 10 minuten wellen.
- Snij ondertussen de peterselie en de ui fijn.
- Doe samen met het gehakt, de komijn, paprikapoeder, nootmuskaat, peper en zout en het ei in een kom. Voeg ook de couscous toe als die klaar is.
- Kneed alles goed door elkaar en draai er 16 balletjes van. Leg op een boord afgedekt in de koelkast voor minimaal 30 minuten, of tot jullie gaan eten.
- Verhit olie en wat boter in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur.
- Bak de gehaktballetjes aan, zodat alle kanten aangebakken zijn. Zet dan het vuur wat lager en doe de deksel op de pan. Bak nog 5 tot 10 minuten tot ze helemaal gaar zijn.
- Snij ondertussen de paprika in dunne repen.
- Leg slablaadjes op een groot bord of een serveerschaal en verdeel de paprika en cherrytomaten erover. Zet in het midden een schaaltje met muhammara.
- Leg als laatste de gehaktballatjes erbij en garneer met nog een beetje peterselie.
Eet smakelijk!
Probeer ook eens een van deze gehakt-recepten: