Asperges met warmgerookte zalm

Gepubliceerd op 10 juni 2021 om 08:03

Heerlijk, aspergetijd! Daarom maakte ik lekker asperges als hoofdgerecht bij het light menu. Ik serveerde de asperges met warmgerookte zalm, gekookte aardappels met schil en een simpele beurre blanc (oké, dat deel van het menu is niet zo light). 

Het is een redelijk snel gerecht, behalve dan dat de asperge geschild moeten worden. Met anderhalve kilo asperrges voor 6 personen is dat een flinke klus. Begin dus op tijd. Of koop geschilde asperges, dan heb je aan zo'n 1200 gram wel genoeg.

Ingrediënten voor 6 personen

1500 gr asperges
750 gr warmgerookte zalm
1200 gr aardappels
1 groentebouillonblokje
125 gr boter
50 ml droge witte wijn
Halve rode ui
1 el citroensap

Aan de slag

  1. Haal de zalm uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur als je het serveert. Verder hoef je hier niks mee te doen, eventueel bestrooien met een beetje peper.
  2. Schil als eerste alle asperges. Wees niet te zuinig, want dan zitten er nog stukken schil aan de asperges. Is eetbaar, maar niet echt lekker...
  3. Was de aardappels goed en snij in stukken. Liever zonder schil? Dan moet je ze nog even schillen.
  4. Zet een pan met water op het vuur en voeg het bouillonblokje toe. Kook hierin de aardappels in 15 tot 20 gaar. Giet af en bestrooi met peper en zout naar smaak. Laat met de deksel op de pan staan.
  5. Neem nog een pan, een grote waarin de asperges plat kunnen liggen. Leg de asperges erin en voeg voldoende water toe, zodat ze allemaal onder water staan. Voeg een beetje zout toe en zet op het vuur. Breng aan de kook en laat de asperges 5 tot 8 minuten koken. Giet af.
  6. Maak ondertussen de beurre blanc. Snipper daarvoor de rode ui. Doe samen met de wijn in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook tot de helft in en snij ondertussen de (koude) boter in blokjes. Voeg de boter blokje voor blokje toe en klop er goed doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Roer vlak voor het serveren het citroensap erdoor. (normaal zou je de uien eruit moeten zeven, maar ik vond de rode ui er juist mooi uitzien over de asperges)
  7. Serveer de asperges met de saus, warmgerookte zalm en de aardappels.

Eet smakelijk!