Sinds ik een ruim half jaar geleden begon met dit blog vliegen de kilo's eraan. Hoog tijd om weer eens een licht menu te maken, want anders moet ik straks een hele nieuwe garderobe aanschaffen. 

Aangezien het aspergetijd is, maakte ik die klaar voor dit light menu. Maar buiten de aspergetijd kan je het menu ook prima maken met bijvoorbeeld snijbonen of sperziebonen. Ik serveerde de asperges met warmgerookte zalm, gekookte aardappels met schil en een simpele bbeurre blanc (oké, dat deel van het menu is niet zo light).

Als voorgerecht maken we krabpakketjes van filodeeg en het toetje is een heerlijke carpaccio van watermeloen. Geserveerd met een hangop van magere yoghurt en aarbei-muntsaus. Lekker licht en ook een heel zomers gerechtje!

Ingrediënten voor 6 personen

Krabpakketjes van filodeeg
2 blikjes krab (uitlekgewicht 120 gr per blikje)
4 teentjes knoflook
1 rood chilipepertje
2 worteltjes (ca. 75 gram)
2 bosuien
2 eieren
2 cm gember
1 el limoensap
9 grote vellen filodeeg (neem er voor de zekerheid 10, want ze zijn heel kwetsbaar)
Ca. 75 gr boter
Chillisaus en/of sojasaus voor erbij
Rollade touw

Asperges met warmgerookte zalm
1500 gr asperges
750 gr warmgerookte zalm
1200 gr aardappels
1 groentebouillonblokje
125 gr boter
50 ml droge witte wijn
Halve rode ui
1 el citroensap

Watermeloencarpaccio met hangop en aardbei-muntsaus
2 kleine watermeloenen
1 liter magere yoghurt
250 gr diepvries aardbeien
1 el honing
2 el verse munt (+ extra om eroverheen te strooien)
1 el limoensap

Aan de slag met het light menu

Watermeloencarpaccio

Het is handig om als eerste de hangop voor het toetje te maken, want deze moet zo'n 8 uur uitlekken (hangen). Maar je kan deze ook een dag van te voren vast klaarzetten, verder hoef je namelijk niks te doen aan de hangop. Ook de aardbei-muntsaus kun je van te voren maken. Dan hoef je alleen de meloen nog maar te snijden. Ook dat kan van te voren, verpak de meloenplakken dan wel in huishoudfolie.

Hier vind je het volledige recept voor de watermeloencarpaccio met hangop en aardbei-muntsaus >>

Krabpakketjes van filodeeg

Dan de krabpakketjes van filodeeg. Een lekker licht voorgerechtje, bomvol smaak! Niet zo gek met knoflook, gember, een pepertje en limoensap. Ik serveerde er chillisaus bij en een heel lekker gekruide kant-en-klare sojasaus.

Lees hier het recept voor de krabpakketjes >>

Asperges met warmgerookte zalm

Dan het hoofdmenu, de asperges met warmgerookte zalm en gekookte aardappeltjes in schil. Alleen voor het schillen van de asperges moet je flink wat tijd uittrekken. Dit kan je prima een tijdje van te voren doen. Verder is dit een redelijk makkelijk en snel recept. Je kan natuurlijk geschilde asperges kopen, dan heb je aan 1200 gram genoeg.

Hier lees je het recept voor de asperges met warmgerookte zalm >>

Eet smakelijk!