Gezondere profiteroles met bananenijs

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 06:47

Ook zo'n fan van profiteroles!? Heerlijk soesjes gevuld met ijs of room en overgoten met warme chocoladesaus. Echt comfortfood en een goede afsluiter van een etentje. Maar soesjes, ijs en chocosaus zijn natuurlijk allemaal niet heel gezond. Gelukkig is deze gezondere variant net zo lekker, bijvoorbeeld bij dit gezondere comfortfood menu.

Het soezendeeg maak je gezonder door deels volkorenmeel te gebruiken en de roomboter voor plantaardige boter te vervangen. Als ijs maak je nicecream, wat enkel uit banaan en een scheutje melk bestaat. De chocoladesaus bestaat alleen uit melk en chocola, zonder toegevoegde suiker en slagroom. En ook op deze gezondere manier is die combi van banaan en chocola natuurlijk perfect!

De handigste en lekkerste manier om deze profiteroles te maken is door alle onderdelen van te voren te maken, maar pas vlak voor het serveren samen te voegen. Je kan alles al 1 of een aantal dagen van te voren maken. Bewaar de soesjes luchtdicht op kamertemperatuur (bak ze opnieuw 10 minuutjes op 180 graden als ze zacht zijn geworden), het ijs in de vriezer en de saus in de koelkast. Warm de saus vlak van te voren op middelmatig vuur op en vul ondertussen de soesjes met het ijs.

Ingrediënten voor 4 à 5 personen

100 ml water
50 gr plantaardige boter
25 gr bloem
25 gr volkorenmeel
2 eieren
Snufje zout
Vulling
350 gr rijpe bananen
45 ml melk
Saus
75 gr chocola (puur of melk)
80 ml melk

Het recept voor gezondere profiteroles

 1. Schil de bananen, snij in plakjes en doe in een diepvrieszakje. Leg een halve dag in de vriezer, zodat het goed bevriest.
 2. Verwarm de oven voor op 190 graden (boven-onderwarmte).
 3. Voor het soezendeeg doe je de boter, het zout, de melk en het water in een pannetje en warm op middelmatig vuur op.
 4. Als de boter helemaal gesmolten is kun je het vuur iets hoger zetten om het mengsel aan de kook te brengen.
 5. Zodra het kookt haal je het van het vuur en roer je alle bloem en volkorenmeel erdoor heen tot een egaal mengsel.
 6. Zet dan weer op het vuur en bak het deeg, terwijl je roert met een pannenlikker, ongeveer 2 à 3 minuten zodat de bloem goed gaart. Dit is belangrijk om te zorgen dat je soezen straks goed rijzen en hol worden van binnen. Het is normaal dat het wat gaat sissen en een beetje aanbakt, blijf daarom wel goed roeren.
 7. Haal daarna de pan van het vuur en schep het deeg in een kom, laat even een paar minuten afkoelen. Roer vervolgens één voor één de eieren door het deeg. Voeg het weede ei pas toe als de eerste helemaal is opgenomen en je deeg weer helemaal glad en egaal is.
 8. Leg een bakplaat klaar met bakpapier of een bakmatje. Doe het deeg in een spuitzak met een spuitmondje van ca. 10 mm. Spuit 20 soezen op de bakplaat, duw met een vochtige vinger eventuele puntjes naar beneden.
 9. Bak de soezen in 25 tot 30 minuten gaar. Laat daarna helemaal afkoelen.
 10. Hak de chocola fijn en doe samen met de melk in een pannetje, zet op laag vuur en laat de chocola smelten. Roer ondertussen regelmatig door, zodat de chocola mengt met de melk tot een gladde saus. Hou warm tot gebruik als je al bijna gaat eten, of bewaar in de koelkast en warm daarna weer rustig op.
 11. Doe de bevroren bananen in een blender samen met de melk en pureer tot een ijs.
 12. Snij de bovenkant van de soesjes, schep er wat ijs in en leg de bovenkant er weer op. Leg 4 à 5 soesjes per persoon op een bordje en giet de warme chocoladesaus erover. Serveer daarna direct.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Serveer de profiteroles na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.