Aziatische varkenswangen met geroosterde bloemkool

Gepubliceerd op 7 februari 2024 om 06:46

Heb je weleens een stoofpotje van varkenswangen gegeten? Het is echt een aanrader, want het wordt heerlijk mals! Voor het dinner date menu maakte ik ze in Aziatische stijl met daarbij geroosterde bloemkool in een kruidig beslagje, gebakken aardappels en sriracha mayonaise.

Alles bij elkaar een uitgebreid gerecht waar je flink wat tijd aan kwijt bent en veel ingrediënten voor nodig hebt. Als je daar nou geen tijd voor of zin in hebt, kan je deze tips gebruiken om het wat sneller, makkelijker en/of met minder ingrediënten te maken:

  • Koop een zakje voorgekookte aardappels, zodat je ze alleen een kwartiertje hoeft te bakken;
  • Of serveer met rijst in plaats van aardappels;
  • Gebruik een currypasta, zodat je alle kruiden en specerijen niet meer nodig hebt. Gebruik de hoeveelheid kokosmelk die op de verpakking van de currypasta staat.
  • In plaats van de bloemkool apart te roosteren kan je het ook het laatste half uurtje toevoegen aan het stoofpotje. Erwtjes zijn er dan ook nog lekker bij.
Bol AlgemeenBol Algemeen

Ingrediënten voor 2 personen

4 varkenswangen
1 tl sesamolie
1 ui
2 tl gemberpuree
2 tl knoflookpuree
0,5 tl kurkuma
0,5 tl citroengras
0,5 tl laos
0,5 tl korianderpoeder
2 el lichte sojasaus
200 ml kokosmelk
200 ml water
4 gedroogde limoenblaadjes
2 gedroogde pepertjes
0,5 groentebouillonblokje
1 limoen
Geroosterde bloemkool
500 gr bloemkool
125 ml melk
50 gr bloem
0,25 tl zout
0,5 el knoflookpoeder
0,5 el korianderpoeder
0,5 el gemberpoeder
0,25 tot 0,5 tl chilipoeder
Aardappels
450 gr aardappels
0,5 tot 1 tl 5 spicespoeder
Sriracha mayonaise
75 gr mayonaise
10 gr sriracha
Sap van een halve limoen

Aan de slag met deze Aziatische varkenswangen 

  1. Snipper de ui en rasp de limoen. Bewaar de rasp voor garnering en snij de limoen doormidden.
  2. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een stoofpan en voeg ook de sesamolie toe.
  3. Bestrooi de varkenswangen met een beetje zout en bak dan aan in de olie. Voeg daarna de ui toe en bak nog 2 minuutjes,
  4. Voeg dan de gemberpuree, knoflookpuree, kurkuma, citroengras, laos en koriander toe. Roer alles goed door elkaar en bak een minuutje mee tot alle geuren vrijkomen.
  5. Voeg dan het sap een halve limoen, de sojasaus, kokosmelk en het water toe. Roer alles weer goed door en doe dan ook de limoenblaadjes, gedroogde peper en het bouillonblokje erin.
  6. Breng de kook en laat op laag vuur zachtjes gaar stoven in ongeveer 3 uur.
  7. Maak ondertussen het beslag voor de bloemkool door het zout en de specerijen door het bloem te roeren. Roer dan beetje bij beetje de melk erdoor tot je een glad beslag hebt.
  8. Roer voor de sriracha mayonaise de sriracha, mayonaise en het sap van een halve limoen door elkaar. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  9. Verhit ongeveer 3 kwartier voor jullie gaan eten wat olie in een koekenpan met deksel en bak de aardappels ongeveer 3 minuten met de deksel op de pan op middelmatig vuur. Roer regelmatig.
  10. Strooi na 30 minuten de 5 spices kruiden erover en een flinke snuf zout. Zet het vuur iets hoger en bak de aardappels in een kwartiertje zonder deksel mooi bruin.
  11. Verhit de oven voor op 200 graden. Snij de bloemkool in roosjes, haal door het beslag en leg op een rooster. Bak ze in de oven in een kwartiertje gaar. Leg een bakplaat met bakpapier onder het rooster, zodat niet je hele oven onder het beslag komt te zitten.
  12. Serveer de aardappels, varkenswangen, bloemkool en sriracha mayonaise in bakje midden op tafel als een shared dinner.

Eet smakelijk!


Combineer de Aziatische varkenswangen met een van deze toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.