Wat mij betreft zijn blauwe kaas en peer een perfecte combi. De sterke smaak van de blauwe kaas past namelijk heel goed bij de zoete peer. En erwtjes, die ook een beetje zoetig zijn, maken het helemaal af. Samen zijn ze perfect om een pasta of een risotto mee te maken! Bepaal lekker zelf welke blauwe kaas je gebruikt, ik ging voor gorgonzola picante. Die is lekker sterk, maar smelt wel heel goed door de risotto.
Deze keer koos ik voor een risotto van parelgerst, dat blijft wat steviger dan gewone risottorijst. Daardoor houdt het recept wat meer een bite. Dat is hierbij wel lekker, want de kaas, peer en erwtjes zijn allemaal redelijk zacht. Parelgerst moet wel iets langer koken dan gewone risotto, dus als je toch gewone rijst gebruikt, hoe daar dan rekening mee!
Zo maak je deze parelgerst risotto
- Snipper de rode ui en snij de knoflook fijn.
- Smelt de roomboter in een ruime kookpan en fruit de ui en knoflook aan met een snuf zout op middelmatig vuur.
- Voeg na ca. 3 minuten de parelgerst toe en bak ongeveer 2 minuten mee.
- Blus dan af met de witte wijn en breng aan de kook.
- Voeg in delen de groentebouillon toe en kook de parelgerst in 25 tot 30 minuten gaar. Hou er rekening mee dat het dus niet helemaal zacht, langer koken hoeft niet.
- Schil ondertussen de peer en snij in blokjes.
- Voeg de laatste 2 à 3 minuten de peer, gorgonzola en erwtjes toe. Roer alles goed door, laat de blauwe kaas er goed doorheen smelten en de peer en erwtjes opwarmen.
- Voeg naar smaak peper en eventueel nog wat zout toe.
- Schep in diepe borden of kommen en bestrooi met nog een beetje peper.
Eet smakelijk!
Maak er een menu van met deze voorgerechten en toetjes: