Soms (of eigenlijk meestal) heb je geen tijd om de hele dag in de keuken te staan. Gelukkig hoeft een 3 gangen menu niet heel lang te duren. Het toetje moet wel 2 uur in de koelkast staan, maar je bent zo klaar met het bereiden ervan.
Alles bij elkaar heb je dit lekkere menu binnen anderhalf uur gemaakt en toch maak je alles zelf en zit het vol verse ingrediënten. We starten met een borrelbrood met brie, gevolgd door witte bonen in tomatensaus met een crispyschnitzel en het nagerecht is een heerlijke chocolademousse van Nutella.
Ingrediënten voor 6 personen
Borrelbrood brie
1 Ciabatta (of ander afbakbrood)
Brie
200 gr gezouten roomboter
Chilivlokken (naar smaak)
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
Half bosje peterselie
Witte bonen in tomatensaus met crispy schnitzel
6 schnitzels
6 el kruidenkaas, zoals boursin
1 ei
120 gr cornflakes (naturel)
800 gr Tomatenblokjes uit blik
450 gr witte bonen (uitlekgewicht)
4 paprika's
2 uien
2 teentjes knoflook
2 eetlepels sambal
3 eetlepels kruiden
Half bosje peterselie
1 kilo voorgekookte aardappelpartjes
Aan de slag
De Nutella mousse maak je in ongeveer 10 minuten, maar moet 2 uur in de koelkast staan, dus daar starten we mee. Haal ook alvast de roomboter voor het borrelbrood uit de koelkast, zodat deze goed zacht is als je ermee aan de slag gaat.
- Week de gelatineblaadjes in koud water
- Doe de Nutella in een steelpannetje en warm op middelmatig vuur op
- Klop ondertussen de koude slagroom lobbig, het hoeft niet helemaal stijf
- Roer de gelatine door de Nutella
- Roer er ongeveer een derde van de slagroom door en haal van het vuur
- Giet het Nutella mengsel bij de rest van de slagroom en klop nog een minuut goed door
- Verdeel de mousse over 6 glaasjes en zet ongeveer 2 uur in de koelkast
- Bij serveren kan je de mousse eventueel nog 'mooi maken' door er wat grof gehakte hazelnoten en muntblaadjes op te strooien
Je kan op deze manier trouwens chocomousse maken met alle soorten chocopasta die er zijn, ook met meerdere soorten tegelijk. Bijvoorbeeld deze witte en pure chocomousse.
Bereid de schnitzels en witte bonen in tomatensaus voor het hoofdgerecht alvast voor, dat duurt bij dit snelle menu maar een klein half uur. Dat is natuurlijk deels afhankelijk van hoe snel je snijdt, pas wel goed op voor je vingers ;)
- Zet 4 borden klaar, 1 lege, 1 met het losgeklopte ei, 1 met de cornflakes (crush deze iets fijn door er een andere bord op te duwen) en 1 met een laagje bloem
- Bestrooi de schnitzels 1 voor 1 met peper en zout en besmeer met een laagje kruidenkaas, haal door de bloem, dan de ei en als laatste de cornflakes
- Leg ze op het lege bord en zet tot gebruik in de koelkast
- Snij de paprika in repen en snipper de ui
- Snij de steeltjes en blaadjes van de peterselie fijn, hou ze apart
- Verhit olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, kruiden, peterseliesteeltjes en sambal toe en pers de knoflook erbij uit
- Bak een minuutje en voeg de paprika toe, bak 3 minuten mee
- Giet ondertussen de bonen af en voeg toe, samen met de tomatenblokjes
- Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes stoven
- Zet het vuur uit tot het tijd is voor het hoofdgerecht
De eerste gang is een lekker borrelbrood met chiliboter, peterselie en brie:
- Verwarm de oven voor (temperatuur is afhankelijk van het brood dat je hebt gekozen)
- Doe de roomboter, chilipoeder en knoflookpoeder in een bakje en prak met een vork door elkaar. Voeg naar smaak chilivlokken toe
- Snij de peterselie fijn
- Snij het brood bovenop schuin in van links naar rechts en van voor naar achter. Pas op dat je niet te diep snijdt, het moet wel 1 brood blijven
- Smeer de boter in de sneden van het brood en stop de peterselie erin
- Snij nu de brie in plakken en vul het brood ermee
- Bak het brood af in de oven, volgens de gegevens op de verpakking
Na het voorgerecht bak je de schnitzels en aardappels gaar en warm je de witte bonen in tomatensaus op:
- Zet het vuur van de witte bonen zachtjes aan. Verwarm olie in een hapjespan en verwarm boter in een koekenpan
- Doe de aardappels in de hapjespan en bak in een kwartiertje gaar, roer af en toe door.
- Bak de schnitzels in 8 tot 10 minuten gaar op middelhoog vuur. Keer regelmatig.
- Strooi voor serveren de peterselieblaadjes over de witte bonen
Eet smakelijk!
Wil je het nog wat makkelijker en sneller?
Het kan nog makkelijker en sneller. Koop een kant-en-klare gepaneerde schnitzel en bak volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit scheelt je al snel een kwartier. Daarnaast kan je voorgesneden uien kopen en gepureerde knoflook uit een potje. En bij sommige supermarkten kan je vast ook voorgesneden paprika's vinden. Zo bespaar je jezelf nog eens 10 minuten snijwerk en zit je lekker snel aan tafel!