't Heerlijk avondje (voor volwassenen)

Oke, Sinterklaas is een kinderfeest, maar ook met volwassenen kan je er een gezellige avond van maken. Dit menu is speciaal voor een volwassen Sinterklaasavond, met drank dus... Don't worry, ook de bob mag gewoon nog naar huis rijden aan het eind van deze heerlijke avond. Het wordt vooral heel lekker!

We starten met gehaktballetjes gestoofd in bruin bier, die maak je af in een ovenschaaltje met een dekseltje van bladerdeeg.  Dan een oerhollandse hutspot, waar je bourbonworst bij maakt. Je sluit het menu af met een kruidnoten tiramisu met Tia Maria erin. 

(let wel op, in tegenstelling tot wat velen denken verdampt nooit alle alcohol als je het kookt, dus dit menu is niet voor iedereen geschikt)

Ingrediënten voor 6 personen

Gestoofde bierballetjes

500 gr gehakt
1 ei
2 eetlepels verse peterselie
0,5 theelepel witte peper
1 theelepel zout
25 gr paneermeel
1 eetlepel mosterd
3 theelepels gedroogde tijm
1 theelepel worcestershire sauce
1 laurierblaadje
3 sjalotjes
200 ml bruin bier
200 ml water
0,75 theelepel gemalen kruidnagel
1 grote eetlepel appelstroop
2 eetlepels allesbinder
Bladerdeeg

Hutspot met bourbonworst

800 gr pastinaak
800 gr aardappels
500 gr uien
1500 gr wortels
400 gr spekreepjes
Bosje verse peterselie
Nootmuskaat naar smaak

Eventueel een klontje boter
2 rookworsten
6 eetlepels bourbon
4 theelepels rietsuiker

Kruidnoten tiramisu met Tia Maria

250 gr kruidnoten
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
125 gr gecondenseerde melk
100 gr speculoos pasta
125 ml Tia maria

Aan de slag

Het handige aan dit menu is dat je het meeste al voor kan bereiden, je hebt dus alle tijd om Sinterklaas te vieren 's avonds.

Kruidnoten tiramisu met Tia maria

Als eerste heb ik de tiramisu gemaakt. Dit is een makkelijke versie zonder eieren, dus je staat niet een kwartier te kloppen om de eieren stijf te krijgen. Zorg dat je hem in ieder geval 3 uur van te voren in de koelkast hebt staan, zodat het op kan stijven. Maar je het kan ook een dag van te voren al maken en gewoon afgedekt in de koelkast bewaren. 

Hier vind je het recept voor kruidnoten tiramisu >>

Hutspot met bourbonworst

Vervolgens maak je de hutspot gemaakt, die kan je gewoon even opwarmen voordat jullie gaan eten. Het is geen standaard hutspot, dat leek me een beetje saai (en daar heb je vast geen recept voor nodig). De wortels worden geroosterd in de oven, de uien bak je samen met de spekjes en de puree is van pastinaak en aardappel. 

Lees hier het recept voor hutspot met bourbonworst >>

Gestoofde bierballetjes

Als laatste bereid je de gehaktballetjes in bier voor. Het bruine bier, de appelstroop en kruidnagel zorgen voor een heerlijk winters gerechtje. Maak de gehaktballetjes helemaal klaar, maar bak ze pas in de oven met het bladerdeeg erop als jullie gaan eten. Zo bakken ze niet te lang en is je bladerdeeg lekker vers en knapperig.

Bekijk hier hoe je de gestoofde bierballetjes maakt >>

    Eet smakelijk!