Oke, Sinterklaas is een kinderfeest, maar ook met volwassenen kan je er een gezellige avond van maken. Dit menu is speciaal voor een volwassen Sinterklaasavond, met drank dus... Don't worry, ook de bob mag gewoon nog naar huis rijden aan het eind van deze heerlijke avond. Het wordt vooral heel lekker!
We starten met gehaktballetjes gestoofd in bruin bier, die maak je af in een ovenschaaltje met een dekseltje van bladerdeeg. Dan een oerhollandse hutspot, waar je bourbonworst bij maakt. Je sluit het menu af met een kruidnoten tiramisu met Tia Maria erin.
(let wel op, in tegenstelling tot wat velen denken verdampt nooit alle alcohol als je het kookt, dus dit menu is niet voor iedereen geschikt)
Ingrediënten voor 6 personen
Gestoofde bierballetjes
500 gr gehakt
1 ei
2 eetlepels verse peterselie
0,5 theelepel witte peper
1 theelepel zout
25 gr paneermeel
1 eetlepel mosterd
3 theelepels gedroogde tijm
1 theelepel worcestershire sauce
1 laurierblaadje
3 sjalotjes
200 ml bruin bier
200 ml water
0,75 theelepel gemalen kruidnagel
1 grote eetlepel appelstroop
2 eetlepels allesbinder
Bladerdeeg
Hutspot met bourbonworst
800 gr pastinaak
800 gr aardappels
500 gr uien
1500 gr wortels
400 gr spekreepjes
Bosje verse peterselie
Nootmuskaat naar smaak
Eventueel een klontje boter
2 rookworsten
6 eetlepels bourbon
4 theelepels rietsuiker
Aan de slag
Het handige aan dit menu is dat je het meeste al voor kan bereiden, je hebt dus alle tijd om Sinterklaas te vieren 's avonds. Als eerste heb ik de tiramisu gemaakt. Dit is een makkelijke versie zonder eieren.
Kruidnotentiramisu met Tia maria
- Roer de mascarpone en gecondenseerde melk door elkaar tot een glad massa. Je kan zo veel of zo weinig gecondenseerde melk gebruiken als je zelf wil, net hoe zoet je het hebben wilt. Hou er wel rekening mee dat het minder zoet wordt als je de slagroom er zo doorheen roert.
- Klop nu de slagroom stijf en roer deze in delen door het mascarpone mengsel.
- Nu leg je de helft van de kruidnoten op de bodem van een schaal (ik gebruik een ronde van 19 cm doorsnee).
- Giet de helft van de Tia Maria eroverheen. Je kan ook een andere koffielikeur gebruiken, ik vind het ook erg lekker met Café Marakesh.
- Schep ongeveer een derde van het mascarponemengsel over de kruidnoten en strijk glad.
- Warm nu al roerend 100 gram van de speculoos op in een pannetje tot een vloeibaar mengsel.
- Giet de speculoos over de mascarpone en verspreid over het hele oppervlak. Wacht een minuut of 10 tot het wat is afgekoeld en steviger is geworden.
- Smeer dan een dunne laag mascarpone over de speculoos, gevolgd door de rest van de kruidnoten en de Tia Maria.
- Strijk de rest van de mascarpone glad over de kruidnoten en verwarm de rest van de speculoos.
- Schep de speculoos in het midden van de schaal en trek met een sateprikker strepen naar de buitenkant.
- Zet de schaal nu in de koelkast, hoe langer deze erin staat hoe beter de tiramisu opstijft.
- Garneer de tiramisu vlak voor het serveren met kruidnoten en wat speculoos.
Hutspot met bourbonworst
Vervolgens maak je de hutspot gemaakt, die kan je gewoon even opwarmen voordat jullie gaan eten. Het is geen standaard hutspot, dat leek me een beetje saai (en daar heb je vast geen recept voor nodig). De wortels worden geroosterd in de oven, de uien bak je samen met de spekjes en de puree is van pastinaak en aardappel.
Lees hier het recept voor hutspot met bourbonworst >>
Gestoofde bierballetjes
Als laatste bereid je de gehaktballetjes in bier voor. Het bruine bier, de appelstroop en kruidnagel zorgen voor een heerlijk winters gerechtje. Maak de gehaktballetjes helemaal klaar, maar bak ze pas in de oven met het bladerdeeg erop als jullie gaan eten. Zo bakken ze niet te lang en is je bladerdeeg lekker vers en knapperig.
Bekijk hier hoe je de gestoofde bierballetjes maakt >>