Oké, eerlijk gezegd kook ik nooit (bewust) vegan. Ik hou nou eenmaal van kaas en mijn vriend (Sander) van vlees En als ik, onder luid protest van Sander, vegetarisch kook zit er toch vaak iets van kaas of een eitje bij ter compensatie van het vlees. Maar ik vond dat een vegan menu niet mag ontbreken op mn blog, dus ging ik aan de slag. En dit menu is ook voor vlees- en kaasliefhebbers echt een succes, veel smaak en je mist de dierlijke producten echt niet!

We starten met een lekkere linzenköfte op knapperige pita's. Daarna een smaakvolle gele curry (dat maak je heel makkelijk zelf), het toetje is sojayoghurtijs met een swirl en saus van mango en ananas en een lekkere crumble. Het handige van dit menu is dat je het meeste kan voorbereiden. Het nadeel is dat het ijs zo'n 6 uur in de vriezer moet staan en dan steeds doorgeroerd moet worden. Eigenlijk zou je hier een ijsmachine voor moeten hebben. Maar als je een middag niks te doen hebt, lukt het ook!

Ingrediënten voor 6 personen:

Linzenköfte

150 gr rode linzen
300 ml water
60 gr bulgur
1 ui
2 teentjes knoflook
3/4 tl komijnpoeder
3/4 tl zout
1,5 tl paprikapoeder
2 el citroensap
15 gr verse munt
15 gr verse peterselie
4 el tomatenpuree
6 pita's
6 el olijfolie
3 teentjes knoflook
2 handjes geraspte wortel
2 handjes kiemgroenten

Gele curry met pompoen en broccoli

6 tomaten
2 uien
2 el verse gember
1/2 tl chilivlokken
1 tl gemalen citroengras
1 tl kurkuma
3 el kerriepoeder
4 teentjes knoflook
1 tl zout
1 kleine pompoen (ca 650 gr)
500 gr broccoli
600 ml kokosmelk
60 gr ongezouten cashewnoten
20 gr kokosrasp
Bosje koriander
500 gr rijst
1,5 cm gember
200 ml kokosmelk

Sojayoghurtijs met mango-ananas swirl en crumble

500 ml sojayoghurt
1 banaan
2 el citroensap

250 gr (diepvries) mango
120 gr ananas 

120 gr bloem
40 gr kokos rasp
80 gr plantaardige boter
80 gr suiker

Aan de slag

Aangezien het ijs dus zo'n 6 uur in de vriezer moet staan moet je deze 's ochtends al maken. Het is eigenlijk heel makkelijk.

  1. Doe de sojayoghurt, banaan en het citroen sap in een blender en mix helemaal glad
  2. Giet in een schaal en zet in de vriezer
  3. Ik roerde het vervolgens ongeveer 1 keer per uur door, maar dat was eigenlijk niet genoeg. Hoe vaker je roert, hoe kleiner de ijskristallen worden en hoe zachter en romiger het ijs wordt. Ik raad dus aan om ieder half uur even te roeren.
  4. Ondertussen kun je de mango en ananas in de blender mixen tot een soort fruithapje, zet deze apart tot gebruik
  5. Voor de crumble verwarm je de oven voor op 200 graden en roer je de suiker, bloem en kokosrasp door elkaar.
  6. Snij vervolgens de koude boter (ik gebruikte floraplant) in blokjes. Wrijf dit door het bloemmengsel tot je een kruimelig deeg hebt.
  7. Strooi de kruimels over een bakplaat met bakpapier en bak een kwartiertje in de oven.
  8. Laat afkoelen en zet dan weg tot gebruik.

Bereidt nu de linzenköfte voor:

  1. Doe de linzen in een pan, samen met het water.
  2. Breng aan de kook en laat zo'n 5 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Roer nu de bulgur erdoor en haal de pan van het vuur. Laat in de pan helemaal afkoelen, ondertussen zal de bulgur het vocht opnemen en zacht worden.
  4. Nu zet je alle andere onderdelen klaar: snipper de ui heel fijn ( het gaat rauw door de linzen heen, dus je moet echt kleine stukjes maken.
  5. Doe in een ruime schaal en pers de knoflook erbij uit. Voeg ook de juiste hoeveelheden zout, komijn, paprikapoeder, citroensap en tomatenpuree toe.
  6. Snij de blaadjes van de munt en de peterselie fijn en voeg ook toe.
  7. Meng alles door het linzenmengsel als deze is afgekoeld. Mix goed door en bewaar in de koelkast tot gebruik. Hoe langer het staat, hoe beter de smaken intrekken.

Als laatste kan je de curry voorbereiden:

  1. Snipper de ui, snij de gember fijn en pers de knoflook uit. Snij de tomaten in blokjes.
  2. Verhit wat zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak daarin de gember, knoflook en ui aan.
  3. Voeg na een minuutje de chilivlokken, kerrie, citroengras, kurkuma en het zout toe. Bak ook een minuutje mee en voeg dan de tomaat toe.
  4. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat 5 tot minuten zachtjes koken en zet het vuur dan uit.
  5. Snij ondertussen de pompoen alvast in blokjes en de broccoli in roosjes. De steel van de broccoli kan je ook gewoon gebruiken, snij die in blokjes.

Willen jullie aan tafel? Verwarm de oven voor op 200 graden voor de pita's, maar eerst bereidt je het laatste deel van het ijs voor:

  1. Roer het ijs nog een keertje goed door en giet dan ongeveer twee derde van de mango-ananaspuree erover. Verspreid gelijkmatig over het ijs (roer het er nog niet doorheen) en zet terug in de vriezer).
  2. Doe alvast de rijst in een pan, snij de gember in plakjes (je hoeft het niet te schillen) en voeg samen met de kokosmelk toe aan de rijst en giet er water bij, zodat de rijst ongeveer anderhalve cm onder water staat.
  3. Snij nu de pita's open. Zet een kommetje klaar met 6 el olijfolie en pers de knoflook er in uit.
  4. Smeer de olie op de binnenkant van alle pita's, bestrooi met peper en zout en bak 6 minuten in de oven.
  5. Vorm ondertussen met je handen 12 rolletjes van de linzenköfte
  6. Leg 2 pitahelften op ieder bordje en beleg met wat wortel en kiemgroente. Leg op ieder broodje een linzenköfte.
  7. Zet voor je gaat eten alvast de curry en de rijst op het vuur, zodat deze vast beginnen te koken. (let op dat de rijst niet overkookt)
  8. Zijn jullie uitgegeten? Kook dan de pompoen in de curry. Voeg na 5 minuten ook de broccoli toe, kook dan nog 10 minuten.
  9. Ondertussen is de rijst waarschijnlijk droog gekookt. Haal deze van het vuur en laat met deksel op de pan staan.
  10. Verhit een droge pan en rooster daarin de cashews en kokosrasp.
  11. Snij ondertussen de koriander fijn, maar let wel goed op dat de cashews en kokos niet verbranden.
  12. Serveer de curry met los erbij de rijst, kokoscashews en koriander.

De curry heeft vast goed gesmaakt! Haal nu het ijs uit de vriezer en zet nu 6 bordjes klaar voor het toetje:

  1. Leg op ieder bordje een streep crumble met aan beide kanten wat mango-ananaspuree.
  2. Roer nu de bevroren puree door het ijs. Maar roer niet te lang, want dan heb je geen swirl, maar helemaal geel ijs (ook lekker hoor).
  3. Schep op ieder bordje een flinke bol ijs.

Eet smakelijk!

PS: Heb je ijs over? Zet het gewoon in de vriezer. De volgende dag lijkt het niet meer eetbaar, want het wordt een keihard blok ijs. Maar als het even iets laat ontdooien en dan weer even in de blender doet is het gewoon weer lekker zacht ijs :)