Plaattaart met zoete aardappel en worstjes

Gepubliceerd op 19 mei 2021 om 08:02

Een plaattaart is natuurlijk altijd goed! De zoete aardappel is de ster van deze plaattaart. In combinatie met feta en kruidige chipolata runderworstjes is het een heerlijke taart. Hij is op smaak gebracht met gerookt paprikapoeder, dat geeft een beetje pit en zorgt voor een BBQ-achtige geur aan je plaattaart. Ik serveerde er een simpele tomaten-feta salade bij. Maak je de plaattaart als onderdeel van het zoete aardappelmenu? Dan is het handig om deze alvast helemaal voor te bereiden, zodat je hem alleen nog hoeft te bakken terwijl je het voorgerecht eet.

Ingrediënten voor 6 personen

12 plakjes diepvriesbladerdeeg
700 gr zoete aardappel
2 el olijfolie
1/2 tl gerookt paprikapoeder
100 gr creme fraiche
1 ui
75 gr feta
200 gr cherrytomaten
6 chipolata runderworstjes
Verse koriander of peterselie naar smaak
Peper en zout
Voor erbij
5 tomaten
1 ui
75 gr feta
1 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je de plaattaart

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Laat de plakjes bladerdeegnaast elkaar onder een vochtige theedoek ontdooien.
 3. Was ondertussen de aardappels goed schoon, de schil kan je eraan laten. Snij in heel dunne plakjes. Snij de ui in dunne halve ringen.
 4. Meng de aardappelschijfjes en ui met de olijfolie, 1/4 tl van het gerookt paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
 5. Meng de creme fraiche met de rest van het paprikapoeder en een beetje zout en peper.
 6. Als het bladerdeeg ontdooid is plak je de plakjes aan elkaar tot 1 grote lap, of als dat niet op je bakplaat past, maak dan 2 kleinere taarten van elk 6 plakjes bladerdeeg. Vouw een dun randje van het bladerdeeg om, zodat je een klein opstaand randje krijgt.
 7. Leg op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de creme fraiche (hou het randje vrij). Leg de plakjes aardappel er dakpansgewijs op. Verspreid de ui eroverheen.
 8. Snij de cherrytomaten doormidden en leg met de snijkant naar boven op de taart. Druk dan het vlees uit de worstjes en verdeel in stukjes over de taart. Verkruimel als laatste de feta erover.
 9. Bak de plaattaart in 25 minuten gaar in de oven.
 10. Maak ondertussen de salade door de tomaten in blokjes te snijden en de ui in halve ringen. Meng door elkaar met de olijfolie en peper en zout naar smaak. Verkruimel de feta erbij en roer door.
 11. Snij ondertussen ook de koriander of peterselie fijn en strooi over de taart.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.