De Libanese keuken is de laatste jaren steeds bekender geworden in Nederland. Ik denk dat iedereen inmiddels wel bekend is met hummus, falafel, tabouleh en baba hanoush. En in veel supermarkten kan je tegenwoordig ook heerlijke Libanese platbroden kopen. Keuze zat dus, voor een lekker Libanees menu.

We starten met het Libanese platbrood, zelfgemaakt natuurlijk! Dat serveer je met een romige labneh met dille en gekonfijte citroen, stiekem een beetje nageaapt van Chef Job. Als hoofdgerecht zet je hasweh op tafel, een wat minder bekend Libanees gerecht. Je maakt rijst en lamsgehakt klaar in één pan met een heerlijk kruidenmengsel. Supermakkelijk én afwasproof, wat wil je nog meer!? Voor het toetje ga je aan de slag met kurkuma, je serveert kurkuma ijs met daarbij sfouf. Een Libanese kurkumacake met een prachtige gele kleur.

Ingrediënten voor 4 personen

Platbrood met labneh
200 gr bloem
3 gr gist
5 gr zout
10 gr suiker
125 ml lauwwarm water
1,5 el za'atar
2 el olijfolie
Labneh
500 gr Turkse yoghurt
0,5 tl zout
10 gr verse dille
50 gr gekonfijte citroen
0,5 el olijfolie
0,5 el citroensap

Hasweh met lamsgehakt
450 gr lamsgehakt
350 gr rijst
2 sjalotten
4 knoflookteentjes
1,5 tl kaneel
0,5 tl piment
0,5 tl komijn
0,25 tl nootmuskaat
800 ml bouillon
15 gr geroosterde amandelen
15 gr geroosterde pistachenoten (gepeld)
5 gr verse peterselie
Salade voor erbij
500 gr tomaten
300 gr komkommer
5 bosuitjes
2 el graanaatappelmelasse
2 el olijfolie
Zout en peper naar smaak

Kurkuma ijs met sfouf
4 tl gemalen kurkuma
0,5 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl vanille extract
1 citroen
500 ml slagroom
1 blik gecondenseerd melk (397 gr)
Sfouf
220 gr suiker
220 gr (plantaardige) melk
110 gr neutrale olie
160 gr griesmeel of semolina
160 gr bloem
5 gr bakpoeder
2 tl kurkuma
0,5 tl anijspoeder
0,25 tl zout
Amandelen of pijnboompitten voor garnering
Poedersuiker

BoekenBoeken

Zo maak je dit Libanese menu

Alle gerechten van dit menu kun je van te voren klaar maken, deels zelfs een dag van te voren al. Bijvoorbeeld de labneh, het ijs en de sfouf. Alleen het platbrood vind ik wel echt het lekkerst als je het (bijna) direct uit de oven serveert. En dat kan gelukkig prima, want het hoeft maar 8 minuten te bakken.

Platbrood met labneh

Ik raad je aan om te starten met het maken van het voorgerecht, ondanks dat je het brood pas bakt vlak voor je gaat eten. De labneh moet wel ongeveer 8 uur uitlekken, dus zorg dat je dit op tijd klaar zet. De rest kan je dan altijd later nog doen.

Bekijk hier hoe je libanees platbrood met labneh maakt >>

Kurkuma ijs met sfouf

Zowel het ijs als de kurkuma cake kun je een dag van te voren al klaar maken. Maar je hebt er ook voldoende tijd voor terwijl de labneh staat uit te lekken. Bewaar de sfouf afgesloten op kamertemperatuur en snij het liefste pas aan vlak voor het serveren, zo droogt het minder snel uit. Als je met z'n vieren bent, hou je trouwens wel wat cake over. Die kan je gewoon luchtdicht op kamertemperatuur nog zo'n 5 dagen bewaren. Of halveer de ingrediënten en bak hem in een gewone cakevorm.

Klik hier voor het recept van kurkuma ijs met sfouf >>

Hasweh met lamsgehakt

Als laatste bereid je de hasweh voor, ook dit kan van te voren. Warm het gewoon weer even op laag vuur op voor je het serveert en meng de dressing pas op het laatste moment door de salade. Zo zit je binnen no time weer lekker te eten.

Hier lees je het recept voor hasweh met lamsgehakt >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.