Libanees platbrood met labneh

Toen Chef Job (je weet wel van 24 Kitchen!) een tijdje geleden voor ons kookte, startte zijn menu met Libanees platbrood met een yoghurtdip. Super simpel, maar mega lekker. Dus als voorgerecht bij het Libanese menu besloot ik Job gewoon na te apen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch!?

Libanees platbrood bleek heel makkelijk om zelf te maken en direct warm uit de oven is het nog veel lekkerder dan gewoon gekocht. Normaal wordt het gebakken op een soort omgekeerde wok boven vuur, maar in de oven op een warme bakplaat of pizzasteen lukt het ook. Alles bij elkaar ben je er zelf maar een kleine 20 minuten mee bezig, je moet alleen even anderhalf uur geduld hebben tijdens het rijzen.

De labneh voor erbij is ook makkelijk te maken, maar moet 8 uur uitlekken, net als hangop. Nadat het in de zeef hangt hoef je er zelf gelukkig niks mee te doen. Bestrooi het met dille en ingemaakte citroen (echte smaakbommetjes) en je hebt een heerlijke dip voor het brood.

Ingrediënten voor 4 personen

Platbrood
200 gr bloem
3 gr gist
5 gr zout
10 gr suiker
125 ml lauwwarm water
1,5 el za'atar
2 el olijfolie
Labneh
500 gr Turkse yoghurt
0,5 tl zout
10 gr verse dille
50 gr gekonfijte citroen
0,5 el olijfolie
0,5 el citroensap

Het recept voor Libanees platbrood met labneh

  1. Leg een zeef in een kom en leg in de zeef een theedoek of dubbelgevouwen kaasdoek. Giet de yoghurt erin en dek af met een stukje huishoudfolie. Zet 8 uur in de koelkast om uit te lekken. Giet tussendoor even af als er veel vocht in de kom zit.
  2. Meng voor het brood het bloem, gist, zout, suiker en water door elkaar en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.
  3. Leg in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat anderhalf uur rijzen.
  4. Snij ondertussen de dille en de ingemaakte citroen fijn voor de labneh. En meng de olijfolie en za'atar door elkaar voor het brood.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht) met erin een pizzasteen of bakplaat.
  6. Verdeel het deeg in 2 delen en rol beide uit op een stuk bakpapier tot een lap van ongeveer 30 centimeter. Bestrijk de bovenkant met de za'atar olie.
  7. Bak de broden één voor één in de voorverwarmde oven. Het makkelijkste is om het gewoon met bakpapier en al op de hete steen of bakplaat te leggen. Bak het in ongeveer 8 minuten gaar. Schrik niet van de donkere 'blaren' die ontstaan, dat hoort zo.
  8. Als de labneh klaar is roer je het zout erdoor. Schep op een bordje en besprenkel met de olijfolie en het citroensap. Garneer met de ingemaakte citroen en dille.
  9. Snij de platbroden in punten en serveer warm met de labneh.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Serveer een van deze smaakvolle hoofdgerechten na het platbrood met labneh:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.