Kerst is hèt moment om uit te pakken in keuken, toch!? Dit menu is een echt kerstmenu. Wild, tartaar, stoofpeertjes, allemaal kerstklassieker en super lekker! Het is een uitgebreid menu, dus mijn vriend kookte mee. Hij is sowieso beter in het bakken van vlees. Dus als er iets bijzonders op het menu staat, zoals wildzwijnhaas, dan roep ik zijn hulp in. Hij bakte het vlees aan de op de bbq voor een lekker rooksmaakje, maar het kan ook in de pan. Geserveerd met bietjes, appel, hasselback aardappelen en een zoet sausje, maken een heerlijk hoofdgerecht. Maar we begonnen natuurlijk met het voorgerecht, een tartaartje van paddenstoelen. Liever iets vissigs? Dan is deze lekkere zalmtartaar ook een goede optie.

Het grand dessert met peer bestaat uit 3 onderdelen, maar ik heb er voor gekozen om er maar 2 zelf te maken. Het ijs komt gewoon rechtstreeks uit de supermarkt. Zoals je op de foto ziet, heb ik wel een poging gedaan om een quenelle te maken van het ijs, niet mijn specialiteit...

Ingrediënten voor 6 personen

Paddenstoeltartaartjes

750 gr paddenstoelen mix
3 eieren
2 tl tijm
2 tl salie
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
3 bosuien
150 gr spekblokjes
6 plakjes ontbijtspek

Wildzwijnhaas met appel, rode biet en hasselback aardappels

900 gr wildzwijnhaas
3 granny smit appels
5 grote rauwe rode bieten
Bosje peterselie
25 gr paneermeel
6 grote aardappels of 12 kleine
Tijm, naar smaak
1 theelepel Noskos Pulled pork kruiden
2 el appelstroop
Scheutje rode wijn
1 theelepel Maple syryp
25 gr roomboter
Eventueel hickory houtpallets voor op de bbq

Grand dessert met peer
6 Stoofperen
50 ml citroensap
50 ml witte port
2 zakjes vanillesuiker (16 gr)
1 kaneelstokje
800 ml water
50 ml rode wijn
2 eetlepels roze suiker voor stoofpeertjes

1 kleine rijpe banaan
Ca 2,5 peren
215 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr boter
100 gr bruine suiker
2 eieren
1 theelepel kaneel
50 gr gedroogde cranberry's
Snufje zout
2 cm gember

(Vanille) ijs

Aan de slag

Zoals (bijna) altijd startte ik met het toetje, dat bestaat uit stoofperen in 2 kleuren, perencake en ijs. Voor het ijs hoef je dus niks te doen, gewoon een bak kopen bij de supermarkt. De rest is ook niet moeilijk, maar kost wel even tijd.

Begin met de stoofperen, maar haal alvast de ingrediënten voor de cake uit de koelkast, zodat alles zo meteen op kamertemperatuur is:

  1. Schil de stoofperen en snij een plakje van de onderkant, zodat ze rechtop blijven staan
  2. Meng in een pan de port, citroensap, suiker, vanillesuiker, het kaneelstokje en water en breng aan de kook.
  3. Leg de peren erin en kook in ongeveer 3 kwartier zacht.
  4. Haal de peren er even uit en giet het grootste deel van het vocht af, hou ongeveer 400 ml over
  5. Voeg de roze suiker en rode wijn toe en breng weer aan de kook
  6. Zet de peren rechtop in de pan, zodat alleen de onderkant onder water staat en kook nog een kwartiertje.
  7. Zet het vuur uit en laat de peren tot serveren staan, hoe langer ze in het vocht staan, hoe roder ze worden.

Terwijl de peren koken kan je alvast met de cake aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe de banaan in een blender en voeg (geschilde) peer toe totdat het in totaal (banaan en peer) 300 gram weegt. Voeg ook de gember toe en pureer.
  3. Mix de boter en bruine suiker door elkaar en voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe.
  4. Roer met een lepel het bakmeel en zout erdoor en voeg daarna de banaan-peer puree, kaneel en cranberry's toe.
  5. Roer alles goed door en giet de mix in een cakevorm met bakpapier
  6. Bak ongeveer 60 tot 65 minuten in de oven.
  7. Laat daarna helemaal afkoelen voordat je de cake in 6 dikke plakken en 6 dunnere plakken snijd.
  8. Snij vervolgens kerstboomvormpjes uit de plakken. Ik gebruikte daarvoor een kerstboom-koekjesvormpje, maar het kan ook met de hand.
  9. Bewaar de plakjes in een afgesloten bakje of boterhamzakje.

Het toetje hoef je straks alleen nog maar mooi te serveren. Je kan nu alvast alles voorbereiden voor het voor- en hoofdgerecht:

  1. Snij de paddenstoelen in kleine stukjes. Ik kocht trouwens gewoon bakjes gemengde paddenstoelen met daarin oesterzwammen, bospaddenstoelen, shitake en nameko. Het lijkt megaveel, maar krimpt nog behoorlijk met bakken. Doe alles in een bak en laat afgedekt staan tot gebruik.
  2. Snipper de sjalotten en snij de knoflook fijn. Deze kun je samen in één bakje klaarzetten voor gebruik. De bosui kan je ook alvast in ringetjes snijden, maar bewaar deze in een apart bakje.
  3. Schil voor het hoofdgerecht de bieten alvast , snij in 12 tot 16 parten en leg klaar in een ovenschaal
  4. Was de aardappels en snij de bovenkant in reepjes. Pas op dat je niet te diep snijd, het moet wel 1 geheel blijven. Je kan eetstokjes of houten pollepels om de aardappels leggen, zodat je niet te diep kan snijden. Leg de aardappels ook in een ovenschaal.
  5. Snij de appels in 8 parten, verwijder het klokhuis, maar laat de schil eraan.
  6. Maal het bosje peterselie fijn en roer het paneermeel erdoor

Je hebt nu alles voorbereid, begin ongeveer 20 minuten voor je aan tafel wilt met koken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Besprenkel de bieten met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Smeer ook de aardappels in met olie en bestrooi met peper, zout en tijm. Zet ongeveer een uur in de oven.
  3. Bak je het vlees aan op de BBQ? Zet die dan nu vast aan en leg het hout op de kolen, zodat er rook in komt te staan.
  4. Haal het vlees vast uit de koeljast en bestrooi met zout, laat afgedekt staan.

Voor de paddenstoeltartaartjes:

  1. Kook de eieren zacht (ik gebruik altijd een eierkoker, lekker makkelijk)
  2. Verhit een pan en bak de spekreepjes, voeg na 3 à 4 minuten de knoflook en sjalotten toe en na nog een minuutje paddenstoelenmix. Bak zo'n 10 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig, voeg eventueel wat olie toe als de pan te droog is.
  3. Bak in een andere pan de spekplakjes knapperig.
  4. Voeg de laatste paar minuten de tijm en salie toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Zet de bordjes klaar, vul steeds een kookring met het paddenstoelenmengsel en druk goed aan.
  6. Leg een half ei en een plak spek op ieder tartaartje en strooi de bosui erover.

Hopelijk hebben de tartaartjes gesmaakt, nu kan je aan de slag met het vlees en de saus. De aardappels en bietjes hoef je niks aan te doen.

  1. Smeer het vlees in met het peterselie/paneermeel-mengsel en braad het vlees aan op de BBQ of in een pan met roomboter
  2. Bak ondertussen de appelpartjes in een pan met roomboter ongeveer 5 minuutjes
  3. Leg de appels in een ovenschaal en daarbovenop het vlees
  4. Zet de schaal met vlees 10 minuten in de oven bij de bietjes en aardappels (als de oven al klaar was kan je deze gewoon nog 10 minuten langer bakken)
  5. Maak ondertussen de saus door de appelstroop, wijn, maple syrup en kruiden op te warmen in een pan. Smelt de boter erdoor als het warm is en hou warm op laag vuur. (Heb je geen Noskos-Pulled pork kruiden? Voeg dan zelf naar smaak wat kruiden toe, zoals paprikapoeder, knoflook, chili komijnpoeder en een beetje zout).
  6. Laat het vlees nog 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie
  7. Leg eerst de bietenparten op de borden en daarboven op de appelpartjes
  8. Snij het vlees in dunne plakjes en leg erbovenop. Giet een beetje saus over het vlees en serveer met de hasselback aardappels

Zoals gezegd, het toetje hoef je alleen nog op te maken en te serveren

  1. Leg de dunne plakjes cake plat op de borden en schuin daarop de dikkere plakjes cake, strooi er eventueel wat poedersuiker op.
  2. Leg op ieder bord een peertje met een schep kookvocht en schep er een bol (of quenelle) ijs bij.

Eet smakelijk!