Bloemkoolnasi

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 08:39

Deze bloemkoolnasi bevat lekker veel groente en heeft veel smaak dankzij het kruidenmengsel dat je zelf maakt. Ik hou van nasi, maar probeer (als ik een gezonde bui heb) de koolhydraten wat te verminderen. Bijvoorbeeld door in aardappelpuree een deel van de aardappels te vervangen voor pastinaak (zie bijvoorbeeld de hutspot in dit menu), of in dit geval de rijst voor bloemkool. En dat is tegenwoordig heel makkelijk, want in bijna iedere supermarkt koop je kant-en-klare bloemkoolrijst. Maar je kan ook heel simpel gewoon een stuk bloemkool fijnhakken in een keukenmachine. Ik gebruikte ook nog voorgesneden roerbakgroenten, lekker makkelijk.

Schrik niet van de ingrediëntenlijst, het grootste deel is voor de kruidenmix. Ik gebruik deze kruiden vaak, dus heb ze op voorraad. Is dat voor jou niet het geval, dan kun je natuurlijk ook gewoon een kant-en-klare nasikruidenmix kopen.

Ingrediënten voor 2 personen

200 gr kipdijfilet
100 gr spekreepjes
400 gr roerbakgroenten
80 gr (zilvervlies)rijst
200 gr bloemkoolrijst
1 rood pepertje
2 eieren
Paar takjes verse koriander of peterselie
Kruidenmengsel
1 tl knoflookpoeder
1 tl laos
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl koriander
1/2 tl citroengras
1/2 tl kurkuma
1/2 tl komijn
1/4 tl kaneel
1/4 tl chilipoeder
1 1/2 tl zout

Aan de slag

  1. Weeg de rijst af en voeg samen met ongeveer 175 ml heet water toe aan een pan. (Het water moet ongeveer een cm boven de rijst staan). Kook de rijst droog en laat met de deksel op de pan staan, tot gebruik.
  2. Meng ondertussen de kruiden door elkaar, snij de kipdijfilet in reepjes, de peper in ringetjes en de peterselie of koriander fijn.
  3. Verhit een droge wokpan en bak de spekreepjes zo'n 5 minuten.
  4. Voeg eventueel een beetje olie toe, als er niet veel vet uit spekreepjes vrij is gekomen en bak de kip, peper en kruiden mee.
  5. Voeg na 5 minuten ook de roerbakgroenten toe en bak totdat je ze gaar genoeg vindt (wij eten de groenten vaak als ze nog redelijk knapperig zijn).
  6. Roer dan de rijst en bloemkoolrijst erdoor en breek de eieren boven de pan.
  7. Roer het ei door de nasi en bak nog 1 of 2 minuutjes totdat alle ei gestold is.
  8. Schep op borden en strooi de peterselie of koriander erover.

Eet smakelijk!

Ps. Nog wat erwtjes er doorheen is ook lekker!