Groente korma

Gepubliceerd op 4 september 2021 om 08:04

Korma is een traditioneel Indiaas gerecht dat je eigenlijk op honderden manieren kan maken. Het gaat erom dat je groenten en/of vlees rustig stooft in een saus met yoghurt of room. Verder wordt de saus op veel verschillende manieren en met verschillende ingrediënten gemaakt.

Vaak worden er ook noten of cashews gebruikt als basis. Dat heb ik voor deze korma ook gedaan, ik maakte eigenlijk een soort gekruide pindakaas van cashewnoten, gember en knoflook. Daar gingen nog wat kruiden en kookroom bij en dan heb je een heerlijke saus om, in dit geval, de bloemkool en sperziebonen in te stoven.

Ingrediënten voor 4 personen

85 gr cashewnoten
10 gr boter
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 rode ui
400 gr sperziebonen (gedopt)
400 gr bloemkoolroosjes
0,5 tl kardemom
0,5 tl kurkuma
1 kaneelstokje
185 ml water
250 ml volle kookroom
0,5 tl garam massala
3 à 4 takjes munt

Zo maak je deze groente korma

  1. Schil en snij de knoflook en gember in grove stukken. Doe samen met de cashewnoten, de boter en 1 eetlepel water in een keukenmachine of blender. Maal tot een dikke pasta die lijkt op pindakaas.
  2. Snipper de ui, dop en halveer de sperziebonen en snij de bloemkool in roosjes (ik gebruikte trouwens voorgesneden sperziebonen en bloemkool, omdat ik een beetje haast had)
  3. Verhit boter, olie of ghee in een braad- of hapjespan en bak de ui ongeveer 5 minuten tot het bruin wordt. Voeg dan de cashewpasta toe en bak al roerend nog eens 5 minuten.
  4. Voeg dan het kaneelstokje, de kardemom en de kurkuma toe. En roer er de kookroom en 185 ml water door. Breng al roerend aan de kook en laat zachtjes een paar minuten inkoken.
  5. Voeg dan de bloemkool en de garam masala toe en stoof 5 tot minuten. Voeg dan ook de sperziebonen toe en stoof nog maximaal 10 minuten. Voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt of aanbakt. 
  6. Snij ondertussen de munt fijn en strooi deze over de korma heen. Serveer met rijst en/of naan.
  7. Maak je de korma als onderdeel van het Indiase BBQ menu? Schep de korma dan in een gietijzerenpan en warm de korma op de BBQ op als je deze gaat eten. Strooi de munt er daarna pas overheen.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.