Roedjak manis

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 08:06

Roedjak manis is een salade met fruit in een zoete, lichtpittige saus. Het worst koud gegeten en is een lekker bijgerecht bij een Indische rijsttafel en bij bami en nasi. Je kan er allerlei fruit in doen, ik ging voor een (niet al te rijpe) banaan en een zure granny smith appel.

Daarnaast voeg ik altijd komkommer toe, omdat die lekker neutraal is en overal bij past. Maar er zijn zat andere mogelijkheden, vooral ananas lijkt me lekker om ook eens te proberen.

Ingrediënten voor bij een rijsttafel voor 4 personen 

1/2 komkommer
1 granny smith appel
1 banaan
1 pepertje
2 el citroensap
2 el bruine basterdsuiker
5 el ketjap manis
1/4 tl trassi
Sambal naar smaak

Aan de slag met de roedjak manis

  1. Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaden en snij nog eens over de lengte doormidden. Snij vervolgens in plakjes.
  2. Snij de appel in vieren, verwijder het klokhuis. Snij ieder partje nog eens doormidden en dan in plakjes.
  3. Halveer de banaan over de lengte en snij in plakjes. Doe samen met de komkommer en appel in een kom.
  4. Halveer de peper, verwijder de zaadlijssten en snij fijn. Doe samen met de trassi, ketjap, suiker, en het citroensap in een pannetje. Breng aan de kook en roer door tot de suiker is opgelost.
  5. Proef even en voeg eventueel nog wat sambal toe of een van de andere ingrediënten als je dat lekker vindt.
  6. Giet over het fruit heen en laat afkoelen. Zet daarna afgesloten in de koelkast tot je gaat eten.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.