Vegan tartaar van bieten in zoutkorst met appel en tahinidressing

Deze tartaar is niet zomaar een tartaar. Je maakt hem van bieten, die je eerst poft in een zoutkorst. Dat geeft de bieten een heerlijke zoute smaak. Het combineert goed met appel en al helemaal met de tahinidressing. Die dressing heeft een licht bittere smaak, erg lekker met het zoete van de bietjes en appel!

Omdat de zoute smaak van de zoutkorst zich vooral concentreert in de buitenkant van de biet is het lekker om biet in zoutkorst in kleine stukjes te snijden en de alles door elkaar te mengen. Op die manier verspreid je de zoute smaak door het hele gerecht. Perfect dus voor tartaar.

Het poffen van de bieten duurt wel een uur en daarna moet je ze nog zeker een half uur laten afkoelen voor je verder kan gaan met het gerecht. Begin dus op tijd. Voordeel is dan wel weer dat je de tartaar helemaal van te voren kan bereiden. En tijdens het poffen en afkoelen van de bieten kan je ook alvast aan de slag met een hoofdgerecht of toetje.

Ingrediënten voor 4 à 5 stuks

800 gr rauwe bieten (ca. 3 stuks)
200 gr bloem
100 gr zout
125 tot 150 ml water
10 gr peterselie
1 appel
30 gr vegan mayo
1 tl scherpe mosterd
Tahinidressing
75 gr tahini
2 el citroensap
4 el water
1 teen knoflook
Peper en zout

KokenKoken

Zo maak je tartaar van bieten in zoutkorst

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  2. Was de bieten grondig schoon, maar schil ze nog niet. Droog goed af.
  3. Roer de bloem en het zout door elkaar. Voeg geleidelijk het water toe en meng tot een deeg. Pak iedere biet goed in in een stuk deeg, zorg dat er geen gaatjes inzitten.
  4. Leg de ingepakte bieten in een ovenschaal en pof een uur in de voorverwarmde oven. Laat daarna genoeg afkoelen, zodat je de bieten gewoon vast kan houden.
  5. Meng ondertussen de tahini met het citroensap en water. Pers de knoflook erbij uit en breng op smaak met peper en zout. (los vond ik de dressing niet direct lekker, maar in combinatie met de biet is het echt lekker. Dus laat dat je niet afschrikken)
  6. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Snij de peterselie fijn.
  7. Verwijder de zoutkorst van de bieten en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmesje. Snij daarna in kleine blokjes.
  8. Doe samen met de appelblokjes en peterselie in een kom en meng de vegan mayo en mosterd erdoor.
  9. Gebruik kookringen om de bietentartaar netjes over vier bordjes te verspreiden.
  10. Druppel er wat tahinidressing bij, serveer de rest er los bij zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel dressing ze willen. Serveer er eventueel ook nog wat brood bij.

Eet smakelijk!


Combineer de bietentartaar met een van deze vegan hoofdgerechten: