Butter board met spek en honing

Op Instagram vlogen de butter boards mij de laatste tijd om de oren. Ze zien er vaak prachtig en heel lekker uit! Tijd om er zelf ook eens mee aan de slag te gaan. Eigenlijk is het een soort deconstructed kruidenboter. In plaats van de boter te mengen met de andere ingrediënten strooi je alles er gewoon overheen. Lekker makkelijk dus! Dit butter board maakte ik als voorgerecht bij het plank menu, maar hij is ook perfect bij een borrel. Het heeft een lekkere combi van zoet en hartig: gerookte boter met crunchy spekblokjes, honing, rozemarijn en roze peperkorrels. 

Voor die gerookte boter, haalde ik eindelijk weer eens mijn rookapparaat uit de kast. Maar zonder rookapparaat wordt dit butter board ook erg lekker, dus dat is niet perse nodig. Dan sla je stap 2 gewoon over en ben je nog sneller klaar. Laat de boter wel even op kamertemperatuur komen.

Ingrediënten

250 gr boter
1 tak rozemarijn
150 gr spekblokjes
20 r honing
Handje roze peperkorrels
Grof zout naar smaak
Turks brood

Aan de slag met het dit butterboard

  1. Haal de boter uit de koelkast en snij in blokjes.
  2. Leg de blokjes naast elkaar op een bord en leg de koepel van je rookapparaat eroverheen. Sluit de slang erop aan en zet het rookapparaat aan volgens de instructies die erbij zitten. Laat zo'n 2 à 3 minuten roken en zet daarna weer uit.
  3. Laat de boter tenminste 10 minuten in de rook staan. Wil je een sterker rookaroma, dan kun je het rookapparaat na 10 minuten nog eens aanzetten en de boter nog 10 minuten in de rook laten staan.
  4. Snij ondertussen de spekreepjes fijn tot kleine blokjes. Verhit een heel klein beetje olie in een pan en bak de spekjes in ongeveer 10 minuten op middelmatig vuur knapperig.
  5. Snij de naalden van de rozemarijn fijn. En bak, indien nodig, het brood gaar volgens de instructies op de verpakking.
  6. Leg de boterblokjes op een plank en smeer een beetje uit. Bestrooi met een beetje grof zout, de spekjes, roze peperkorrels en de rozemarijn. Besprenkel met de honing en serveer met het brood.

Eet smakelijk!

Jumbo.com - Voorjaar Voordeel

Aan de borel!? Serveer het butter board samen met deze snacks: