Groente tempura

Tempura kennen we als Japans gerecht, het staat bij ieder sushi restaurant wel op de kaart. Maar van oorsprong komt deze kooktechniek toch echt uit Europa. Het werd door Spaanse en Portugese zeevaarders naar Japan gebracht aan het eind van de zestiende eeuw.

In Japan hebben ze deze gefrituurde lekkernij tot een soort kunst verheven. Ze maken het beslag mega luchtig en knapperig, waardoor je gerecht er prachtig uitziet en heerlijk smaakt. Of je nou garnalen, inktvis of allerlei soorten groenten bestelt. In Japan oefenen chefs jarenlang op perfecte tempura.

Gelukkig kan je het zelf thuis ook maken, ondanks dat het dan misschien geen culinair hoogstandje is zoals iin Japan ;) Lekker wordt het zeker! Deze groente tempura met bieten, aspergetips en courgette zijn een lekker voorgerecht. Hou er wel rekening mee dat je de tempura direct na het frituren serveert, je kan het dus niet van te voren maken. Handig dus om te combineren met een hoofd- en nagerecht dat je wel van te voren kan bereiden.

Ingrediënten voor 4 personen

300 gr gekookte rode bieten
150 gr aspergetips
150 gr courgette
250 ml ijswater
150 gr bloem + extra om doorheen te halen
1 koud ei
Anderhalf tot twee liter zonnebloemolie
Zout
Voor erbij
Sojasaus (eventueel gemarineerde voor een extra smaakje)
Wasabi mayonaise
Sushi gember

Zo maak je deze groente tempura

 1. Voor het ijswater is het handig om het water van te voren in de koelkast te zetten met flink wat ijsblokjes erin.
 2. Bij het maken van tempura is het belangrijk dat alles klaar staat voordat je het beslag gaat maken. Zet daarom om te beginnen de sojasaus, wasabi mayonaise en sushi gember vast klaar.
 3. Snij vervolgens de courgette en bieten in plakken van 0,25 tot 0,5 centimeter. Dep alle groenten goed droog met keukenpapier en zet ze klaar in bakjes.
 4. Doe nu de zonnebloemolie in een diepe, smalle pan en verwarm tot een temperatuur 160 tot 170 graden.
 5. Ondertussen kun je het beslag gaan maken. Zeef de bloem in een kom. Meet het ijswater af en roer het ei los. Giet samen door een zeef in een andere, ruime kom. Voeg nu in één keer de gezeefde bloem toe en roer rustig tot een beslag met kleine klontjes. Het mag niet helemaal glad worden.
 6. Zet naast het beslag een kommetje met bloem klaar. En zet naast je frituurpan een bord met keukenpapier klaar.
 7. Als de olie op temperatuur is haal je eerst wat groenten door het bloem, klop overtollig bloem eraf.
 8. Haal dan door het beslag en doe meteen in de hete olie. Frituur in een paar minuten knapperig, maar laat ze niet teveel kleuren. Je kan een flinke hand groenten tegelijk frituren, het is niet erg als ze een beetje aan elkaar vast komen te zitten.
 9. Schep de tempura op het bord met keukenpapier en bestrooi met zout.
 10. Herhaal met de rest van de groenten. Het is belangrijk om snel te werken, want de tempura moet zo snel mogelijk na het frituren geserveerd worden. In plaats van alles in een keer serveren, kan je er ook voor kiezen om steeds kleine beetjes meteen te serveren. Dan is de tempura het lekkerst, maar is misschien niet de meest gezellige manier voor tijdens een etentje.
 11. Serveer de tempura met de sojasaus, wasabi mayonaise en gember.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Maak er een 3 gangen menu van met dit hoofd- en nagerecht:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.