Ingemaakte zalm salade

Deze salade met ingemaakte zalm is een lekker licht en fris begin van een etentje, ik maakte hem voor bij het Dickens kerstmenu. Je maakt eigenlijk een soort zuur die je normaal voor ingemaakte groente gebruikt, maar giet het deze keer over de zalm heen. De buitenkant van de zalm gaart daardoor licht net als bij een ceviche, maar de binnenkant blijft rauw. Zorg dus dat je goede, verse zalm gebruikt.

Voor de salade gebruik je de knolraap en rode ui die in de pickle zitten, daarnaast voeg je venkel, ijsbergsla, rucola, radijjs, bosui en peterselie toe. Zo heb je een rijke salade met verschillende smaken en texturen.

De zalm moet 2 uur in het zuur liggen, dus begin op tijd. Je kan alle groenten van de salade vast snijden, maar meng de dressing er pas op het laatste moment doorheen. Aan die dressing voeg je trouwens nog wel 1 ingrediënt toe dat absoluut niet Engels is, namelijk een scheutje sojasaus. Dat zorgt voor een lekkere umamismaak die het extra lekker maakt.

GezondheidGezondheid

Ingrediënten voor 4 personen

300 gr zalmfilet zonder vel
Halve knolraap
1 rode ui
250 ml witte wijn azijn
200 ml water
2 laurier
4 takjes peterselie
4 takjes dille of dragon
Ca. 15 peperkorrels
2 tl suiker
0,25 à 0,5 tl zout
Salade
125 gr venkel
75 gr ijsbergsla
5 radijsjes
25 gr rucola
2 bosuitjes
5 gr peterselie
3 el extra vierge olijfolie
1 el mosterd
Scheutje sojasaus
Peper en zout

Aan de slag met ingemaakte zalm salade

  1. Snij de knolraap in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. En snij de rode ui in halve ringen.
  2. Doe in een pannetje samen met de witte wijn azijn, het water, de suiker, peperkorrels, het zout, laurierblaadje, peterselie en dragon.
  3. Warm het mengsel rustig op zodat de suiker helemaal oplost, breng het niet aan de kook.
  4. Leg de zalm in een afsluitbaar bakje. Laat de pickle ietsjes afkoelen en hou 50 ml apart. Giet dan via een zeef bij de zalm en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar de ui en knolraap voor in de salade.
  5. Snij ondertussen het groene loof van de venkel af, als de pickle op kamertemperatuur is voeg je het loof toe. Sluit het bakje af en zet 2 uur in de koelkast.
  6. Snij de groene stengels van de venkel en snij hem doormidden, verwijder het harde middenstuk. Snij de rest van de venkel in dunne reepjes.
  7. Snij de ijsbergsla ook in reepjes en de radijs in dunne plakjes. Snij de bosui en peterselie fijn.
  8. Meng alles door elkaar in een schaal samen met de gepickelde ui en knolraap.
  9. Meng de achtergehouden pickle met de olijfolie en mosterd. Voeg naar smaak peper en sojasaus toe.
  10. Als de zalm klaar is snij je hem in dunne plakjes. Meng drie kwart van de dressing door de sla en schep alles in een mooi bord of een serveerschaal.
  11. Leg de zalm erop en bestrooi met versgemalen peper en zout. Besprenkel dan met de rest van de dressing.
  12. Serveer eventueel met wat brood en kruidenboter.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze gezonde hoofdgerechten na de ingemaakte zalm salade:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.