Vroeger waren taco's altijd mijn favoriete eten, op onze verjaardag mochten we altijd kiezen wat we gingen eten en m'n (tweeling)broer en ik kozen altijd taco's. Nog steeds hou ik van de Mexicaanse keuken! Of in ieder geval texmex, want ik vraag me toch altijd af hoe Mexicaans de gerechten die we hier eten nou echt zijn. Moet toch een keer naar Mexico op vakantie om daar achter te komen ;) Voor nu is dit in ieder geval weer een lekker gerecht dat gebaseerd is op de Mexicaanse keuken, namelijk carnitas.
Een soort pulled pork dat je na het stoven bakt, waardoor het een beetje krokant wordt. In de meeste recepten serveer je het op zachte mini tortilla's. Maar in taco schuitjes of als borrelhapjes op nacho's vonden wij het vlees het lekkerst, omdat je dan wat meer crunch hebt. Of maak er een hoofdgerecht van door er een salade bij te serveren. Je kan er allerlei toppings aan toevoegen. Ik ging voor cheddar, avocado, koriander (die was ik vergeten bij de foto), ui en ingemaakte mais. Door de mais in te maken krijgt het een zure smaak, maar ze blijven ook lekker zoet. Dat smaakt erg goed bij het varkensvlees!
Ingrediënten voor ca 8 personen
700 gr schouderkarbonade
1 ui
3 knoflookteentjes
0,25 tl chilipoeder
2 tl gedroogde oregano
2 tl gerookt paprikapoeder
0.5 tl komijn
0.5 tl zout
1 limoen
2 laurierblaadjes
1 bouillonblokje (groente of rund)
(Olijf)olie om in te bakken
Ingemaakte mais
280 gr maiskorrels (uitlekgewicht)
150 ml azijn
30 gr suiker
2 tl zout
ca. 20 peperkorrels
Overige toppings
2 avocado's
80 gr cheddar
Bosje koriander
1 kleine ui
1 limoen in partjes
Zure room of guacamole
Wraps, nacho's of taco bootjes om de carnitas op te serveren
Zo maak je carnitas met ingemaakte mais
- Snij het bod uit de karbonades, let goed op dat alle splinters ook weg zijn. Snij in grove stukken.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn of pers uit. Rasp de schil van de limoen en pers uit.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui een paar minuten aan. Voeg dan de knoflook, het chilipoeder, komijn, gerookt paprikapoeder, zout en de oregano toe. Bak nog een minuutje.
- Braad daarna het vlees aan, zodat het aan alle kanten bruin is. Voeg dan het limoensap en de rasp toe, de laurierblaadjes en het bouillonblokje. Giet er voldoende water bij, zodat het vlees net niet helemaal onder water staat, roer alles goed door.
- Om het vlees te stoven gebruikte ik mijn pressure cooker, zodat het maar 35 minuten hoefde te stoven. Als je genoeg tijd hebt kan je ook een slowcooker gebruiken en het 7 tot 8 uur laten stoven. Heb je een gewone pan, laat het dan 4 tot 5 uur stoven. Check zo nu en dan of het niet te hard kookt en roer af en toe door.
- Maak ondertussen de mais in, meng daarvoor de azijn, het suiker, zout en de peperkorrels met 115 ml water in een pannetje.
- Zet op het vuur en breng rustig aan de kook, roer af en toe zodat de suiker en het zout oplossen. Laat kort (ca. halve minuut) doorkoken, haal dan van het vuur.
- Laat ondertussen de mais uitlekken en voeg toe zodra je de azijn van het vuur haalt. Laat 1 tot 2 uur staan met de deksel erop. Giet daarna af en bewaar de mais in een afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.
- Snij de avocado in repen, de ui in dunne ringen en de koriander grof. Rasp de cheddar of snij in reepjes als je plakjes gebruikt. Zet alles in bakjes klaar en bewaar afgedekt in de koelkast.
- Als het vlees klaar is schep je het met een schuimspaan uit de pan in een kom. Trek met vorken uit elkaar tot dunne reepjes.
- Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak het vlees op hoog vuur, zodat het langs de randjes krokant wordt. Voeg een beetje stoofvocht toe om te zorgen dat het niet uitdroogt.
- Serveer de carnitas in een grote schaal met de toppings en wraps of taco's er los bij, zodat iedereen ze zelf kan beleggen.
Eet smakelijk!
Maak er een menu van door de carnitas te combineren met één van deze hoofd- en nagerechten: