Japanse poffertjes met garnalen (takoyaki)

Deze Japanse poffertjes zijn een aanrader als voorgerechtje! Traditioneel worden de takoyaki gemaakt met gekookte inktvis (tako), maar ik maakte ze met garnalen. Makkelijker verkrijgbaar en ook heel lekker. 

In Japan gebruiken ze speciale takoyaki pannen om ze te bakken, maar met een Nederlandse poffertjes pan gaat het ook prima. Zelfs met een gewone koekenpan kun je ze maken, dan worden het meer een soort kleine pannenkoekjes, maar smaakt nog steeds heerlijk!

De poffertjes krijgen hun smaak onder andere van dashi, een Japanse bouillon. Als je wil kan je ze ook met groentebouillon maken, maar de dashi geeft echt een bijzondere Japanse smaak. Je kan het maken op basis van dashi-bouillonpoeder of maak het helemaal zelf. Bekijk in het Japanse menu hoe je dat doet.

Ingrediënten voor 6 personen

2 eieren
165 ml dashi
200 gr bloem
1,5 tl bakpoeder
1/8 tl zout
2 bosuien
150 gr garnalen
Ketchup (naar smaak)
Mayonaise (naar smaak)
Eventueel bonitovlokken en (gekruide) sojasaus voor erbij

Zo maak je de hartige poffertjes met garnalen

  1. Verwarm de oven voor op 50 graden en zet een ovenschaal klaar.
  2. Klop de (afgekoelde) dashi en eieren door elkaar. Voeg het zout toe en zeef de bloem en het bakpoeder erboven. Roer door elkaar en klop daarna goed door, zodat er geen klontjes meer in zitten.
  3. Snij de bosui fijn en voeg ongeveer twee derde toe aan het beslag. Zet het beslag even 10 minuten weg. Snij ondertussen de garnalen in kleine stukjes.
  4. Verwarm de poffertjespan en bestrijk ieder kuiltje met wat olie. Giet in ieder kuiltje een beetje beslag, tot iets onder de rand en verdeel er vervolgens de stukjes garnaal over. Dek de garnalen dan af met nog een beetje beslag en bak een paar minuten op niet al te hoog vuur.
  5. Draai de poffertjes om en bak nog 2 à 3 minuten. Leg ze dan in de ovenschaal en hou warm in de oven. Herhaal tot alle beslag en garnalen op zijn, in totaal kan je ongeveer 60 poffertjes bakken.
  6. Verdeel de poffertjes over 6 bordjes en garneer met een beetje ketchup, mayonaise en de rest van de bosuien. Bestrooi eventueel ook nog met wat bonitovlokken, (vlokken van gedroogde bonitovis, die je bij vee toko's kunt kopen).

TIP: Ik serveerde de poffertjes nog met wat van deze gekruide sojasaus, erg lekker erbij! En speciaal voor deze poffertjes kocht ik de Japanse kewpie-mayonaise. Deze is op smaak gebracht met rijstazijn. Maar heel eerlijk, ik vind het verschil niet heel groot. Dus ben je toch bij een Toko neem hem mee, maar ik zou er niet speciaal naar op zoek gaan.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.