Doordeweeks eten we regelmatig traybakes. Lekker makkelijk, want de oven doet het meeste werk. Gewoon alles op een bakplaat leggen, door elkaar husselen met wat olie en kruiden en in de oven schuiven. Voor je het weet zit je lekker te eten. En dat is natuurlijk ook handig voor een etentje. Daarom bedacht ik een voor-, hoofd- en nagerecht traybake.

Je start met een shakshuka traybake, een lekker eitje en wat groenten als voorgerecht. Ik gebruikte gele passata, paprika en cherrytomaten, maar je kan ook gewoon rode ingrediënten gebruiken. Als hoofdgerecht maak je een rode curry met sperziebonen, ui, paprika en kippenpoten, ook gewoon allemaal in één keer op een bakplaat.

En dan natuurlijk nog een toetje, daarvoor maak je een Amerikaanse pannenkoeken traybake met appel, kaneel en maple syrup. Een lekker zoete afsluiting van het etentje!

ReizenReizen

Ingrediënten voor 4 personen

Gele shakshuka traybake
4 eieren
1 grote gele paprika (minimaal 200 gram)
175 gr gele cherrytomaten
1 rode peper (of een gele)
1 ui
1 knoflookteentje
350 gr gele passata
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl kurkuma
100 ml water
10 gr verse peterselie
75 gr zachte geitenkaas of feta
Eventueel (stok)brood voor erbij

Rode curry traybake met kippenpoten
8 kippenpoten
650 gr sperziebonen ( of 600 gr gedopte boontjes)
2 rode paprika's
1 grote ui
250 gr rijst
125 gr rode currypasta
300 ml kokosmelk
300 ml water
Bosje koriander

Pannenkoeken traybake met appel en kaneel
250 gr bloem
1 tl bakpoeder
0,75 tl zout
4 el suiker
1,5 tl kaneel
175 ml karnemelk
2 eieren
2 el olie
1,5 appel
Maple syrup naar smaak
Poedersuiker

Zo maak je dit traybake menu

Zorg dat je 3 bakplaten of ijzeren bakvormen klaar hebt liggen, voor het voorgerecht een plaat van ca. 30 bij 20cm, voor het hoofdgerecht een plaat van ca. 30 bij 40cm en voor het toetje een kleine plaat van ca. 25 bij 18cm met minimaal 5 cm hoge rand. Het toetje kan je van te voren helemaal klaar maken en alleen nog even opwarmen voor het eten. De curry en shakshuka kun je van te voren helemaal klaarzetten, zodat het alleen nog de oven in hoeft. Voor alle gangen geldt dat je wel wat groenten of fruit moet snijden, dat kan je natuurlijk ook gewoon van te voren doen.

Pannenkoeken traybake met appel en kaneel

Het toetje maak je 's ochtends alvast, of zelfs een dag van te voren. Warm hem gewoon even 10 minuutjes op in de oven op 150 graden en serveer met een flinke scheut maple syrup. En als je geluk hebt blijft er wat over voor je ontbijt de volgende dag ;)

Klik hier voor het recept voor pannenkoeken traybake met appel en kaneel >>

Rode curry traybake met kippenpoten

Als tweede bereid je de curry traybake voor. Deze moet eerst een half uur in de oven met aluminiumfolie erop en daarna nog een kwartier zonder folie. Maak alles vast klaar en bak hem met aluminiumfolie van te voren. Bak het laatste kwartier zonder folie pas als jullie het voorgerecht eten. Dan zijn je curry en kippenpoten perfect gaar en lekker warm precies op het goede moment.

Hier vind je het recept voor rode curry traybake met kippenpoten>>

Gele shakshuka traybake

En je eindigt de voorbereidingen met het voorgerecht. Shakshuka is een lekkker licht voorgerecht met vooral groenten, serveer er eventueel wat brood bij, zeker als je voor grote eters kookt. Je bakt de groenten eerst 25 minuten, voegt daarna de eieren toe en bakt het dan nog 10 minuten. Je kan het helemaal voorbereiden, zodat je alleen de eieren nog mee moet bakken.

Lees hier hoe je gele shakshuka traybake maakt >>

Eet smakelijk!