Polenta vijgencake met dadelkaramel

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 06:47

Deze cake is lekker! Heerlijk bros door de toevoeging van polenta en goed op smaak met mandarijnrasp, gedroogde vijgen en een karamel van dadels. Dat wil je proeven, echt waar! Ik maakte hem als toetje bij het polenta menu, maar los bij een kopje thee of koffie is deze cake ook echt heerlijk.

Of je de dadelkaramel echt karamel mag noemen weet ik niet, want je maakt hem enkel met dadels en amandeldrink. Er komt dus geen suiker aan te pas en je karamelliseert helemaal niks. Maar dat is juist wel heel makkelijk en lekker is het zeker!

Hou er wel rekening mee dat het een redelijk zware cake is, dus met dit recept kan je zeker wel 10 personen een punt voorschotelen. Maar je kan hem prima nog wel een weekje in de koelkast bewaren als je wat overhoudt.

Ingrediënten voor 1 cake

375 gr suiker
175 gr polenta
425 ml melk
125 gr boter (kamertemperatuur)
2 eieren
240 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr gedroogde vijgen
1 tl vanille extract
Rasp van 2 mandarijnen of van 1 sinaasappel
100 ml amandelmelk
200 gr ontpitte dadels
4 bolletjes ijs voor erbij
Taartvorm van 20 cm doorsnee

Het recept voor polenta vijgencake met dadelkaramel

 1. Vet een taartvorm van 20 cm in en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- onderwarmte).
 2. Rasp de mandarijnen of de sinaasappel.
 3. Meng de polenta met 200 gram van de suiker in een pan en zet op het vuur.
 4. Giet al roerend de melk erbij en blijf roeren. Zet het vuur lager als het kookt en kook 5 tot 10 minuten (dit is afhankelijk van de soort polenta, dus kijk even op de verpakking hoe lang het moeten koken).
 5. Als de polenta een dikke, zachte pap is giet je het uit op een bakplaat die licht is ingevet met wat olie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 6. Snij ondertussen de vijgen in kleine stukjes.
 7. Doe de boter in blokjes in een mixkom en klop samen met de rest van de suiker en met de mandarijnrasp luchtig. Klop daarna één voor één de eieren erdoor.
 8. Klop dan de afgekoelde polenta erdoor. Zeef het bakmeel erbij en roer er samen met de vijgen doorheen. Je krijgt een heel dik beslag.
 9. Doe het beslag in de taartvorm en strijk glad. Bak een uur in de oven.
 10. Verhoog de temperatuur naar 200 graden, dek de cake losjes af met aluminiumfolie en bak nog 30 tot 40 minuten. Check met een satéprikker of de cake gaar is, deze moet er schoon uitkomen.
 11. Laat de cake afkoelen in de vorm en leg daarna op een bord of serveerschaal.
 12. Maak de dadelkaramel door de dadels en amandeldrink in een keukenmachine of blender te doen en maal helemaal fijn tot een dikke, gladde puree.
 13. Smeer de dadelkaramel over de cake, serveer op kamertemperatuur en eventueel met een bolletje ijs.

Eet smakelijk!

Films en seriesFilms en series

Serveer de polenta cake als dessert na één van deze gerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.