Vegan sticky toffee pudding

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 06:47

Sticky toffee pudding is een van mijn favoriete toetjes! Tijdens een weekend in Edinburgh at ik het ook als ontbijt, lunch en tussendoortje. Dus als je over hebt kun je het op ieder moment van de dag opeten. Alhoewel ik het bijzonder zou vinden als het niet allemaal op gaat ;)

Voor het vegan comfortfood menu besloot ik een plantaardige variant te maken. Dat is helemaal niet ingewikkelder dan het gewone recept en net zo lekker! Gewoon de melk en boter vervangen voor een plantaardige variant en in plaats van ei gebruik je wat meer baksoda. Lekker makkelijk en je hebt dus geen ingewikkelde ingrediënten nodig.

Ingrediënten voor 1 pudding van 20 cm 

200 gr ontpitte dadels
250 ml ongezoete sojamelk
100 ml water
1 tl baksoda
115 gr plantaardige roomboter (kamertemperatuur)
115 gr lichtbruine basterdsuiker
Half vanillestokje
200 gr zelfrijzend bakmeel
0,5 tl gemberpoeder
Snuf zout
Toffee saus
100 gr donkerbruine basterdsuiker
115 gr plantaardige roomboter
1 el maple syrup
120 ml vegan kookroom
Taartvorm van 20 cm doorsnee

Het recept voor vegan sticky toffee pudding

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden (boven-onderwarmte) of op 170 graden (hetelucht).
 2. Snij de dadels in kleine stukjes en doe samen met de sojamelk en het water in een pannetje. Breng aan de kook op hoog vuur, zet dan het vuur lager en laat 2 tot 4 minuutjes zacht koken, zodat de dadels goed zacht worden.
 3. Roer de baking soda erdoor en haal van het vuur. Het gaat hiervan flink schuimen.
 4. Maal de dadels met de melk en het water erbij fijn met een staafmixer tot een soort dunne puree. Laat even afkoelen.
 5. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe in een kom met de boter en suiker. Klop met een elektrische mixer tot een luchtig mengsel in ongeveer 10 minuten.
 6. Klop dan het dadelmengsel erdoor. Zeef het bakmeel en gemberpoeder erdoor en schep samen met de snuf zout door elkaar tot een egaal mengsel.
 7. Vet de taartvorm in en bedek de bodem met een bakpapiertje. Giet het beslag erin en bak de sticky toffee pudding in ongeveer 40 minuten gaar.
 8. Maak de toffee saus terwijl de pudding in de oven staat. Doe daarvoor de donkerbruine basterdsuiker, plantaardige roomboter en maple syrup in een pannetje.
 9. Laat op middelmatig vuur de boter smelten en de suiker oplossen. Zet het vuur daarna hoger zodat het gaat koken en laat een paar minuutjes koken om iets te karameliseren.
 10. Haal van het vuur en giet de vegan kookroom erbij. Roer goed door elkaar tot een egale saus.
 11. Zodra de cake uit de oven komt prik je er met een satéprikker allemaal gaatjes in. Giet dan ongeveer de helft van de toffee saus erop en laat dit helemaal in de cake trekken.
 12. Snij in punten en serveer warm met de rest van de saus.
  Tip: als je hem van te voren maakt kun je de punten met de saus gewoon even opwarmen in de magnetron. Warm is 'ie het lekkerst!

Eet smakelijk!

Films en seriesFilms en series

Deze plantaardige toetjes en baksels wil je ook proeven!