Citroenflan met karamelsaus

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 06:45

Deze citroenflan maakte ik ruim 2 jaar geleden voor het eerst, voor het budgetmenu. En dat bleek lastiger dan ik verwachtte. Pas bij de derde poging lukte het goed genoeg om het recept online te zetten. Alleen de foto liet nog steeds te wensen over. Vorige week waagde ik me er eindelijk aan om nog eens een citroenflan te maken. Bang dat het weer pas na 3 pogingen zou lukken, maar deze keer was het gelukkig meteen een succes. Dus opgelucht dat mijn recept in ieder geval goed was plaats ik het recept nu opnieuw, maar dan met mooiere foto :)

En eigenlijk is het dus ook helemaal niet moeilijk om een flan te maken. Je moet alleen wel een goed recept en goede spullen hebben. Zo gebruikte ik de eerste keer een aardewerken ovenschaal, die brak doormidden toen ik de hete karamel erin goot. Een ijzeren ovenschaal is dus een betere keus. En gebruik ook vooral een niet al te hoge schaal, want bij het omkeren van de flan op een bord kan de hele boel uit elkaar als het te ver naar beneden valt (bij het budgetmenu zie je hoe de flan er dan uit komt te zien).

Behalve dat een flan erg lekker is (heerlijk romig met een lekkere zoete karamelsaus), is het ook een handig gerecht om een etentje mee af te sluiten. Je kan het namelijk helemaal van te voren klaar maken, 's ochtends al, maar ook zelfs een dag eerder. Gewoon bewaren in de koelkast en serveer koud of op kamertemperatuur, net wat je lekker vindt. 

Ingrediënten voor 1 flan

300 gr suiker
50 ml water
5 medium eieren
480 ml volle melk
3 el citroensap

Bakvorm van 18 tot 20 cm doorsnee en ca.5 cm hoog 

Aan de slag met citroenflan

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Zet de bakvorm in een grote ovenschaal en giet kokend heet water in de schaal, zodat de vorm half tot 3 kwart onder water staat. De vorm wordt dan warm, waardoor de karamel straks niet meteen uithardt.
 3. Maak de karamel door 200 gr suiker met 50 ml water in een pannetje te verwarmen op middelmatig vuur. Roer continu, zodat de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger, zodat het mengsel begint te koken. Dan moet je juist niet meer roeren, om te voorkomen dat de karamel kristalliseert.
 4. Zodra de karamel goudbruin is haal je deze van het vuur en giet meteen in je bakvorm. Draai de vorm zachtjes rond, zodat de hele bodem bedekt is met karamel. Je moet dit heel snel doen want anders is de karamel al niet meer vloeibaar genoeg. Pas wel op, want het is heel heet!
 5. Terwijl de karamel afkoelt en uithardt, maak je het beslag van de flan. Mix daarvoor de eieren met de suiker, doe dit wel rustig, zodat de eieren niet schuimig worden.
 6. Als het goed gemixt is roer je de melk en het citroensap erdoorheen.
 7. Giet het mengsel over de harde karamel.
 8. Bak de flan 3 kwartier in de voorverwarmde oven in de ovenschaal met water.
 9. Laat eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in ieder geval 4 uur in de koelkast tot het goed is opgesteven. 
 10. Snij het bovenste randje van de flan met een mes los van de vorm.
 11. Leg een bord (liefst met een opstaand randje) over de bakvorm. Draai in 1 vloeiende beweging om, zodat de flan met de karamelkant naar boven op het bord terecht komt. Pas op dat de karamelsaus niet wegstroomd. 
 12. Snij in punten en serveer met de karamelsaus. 

Eet smakelijk!

Films en seriesFilms en series

Serveer de citroenflan na een van deze hoofdgerechten: