Griekse stoof met kikkererwten en reuzenbonen

Gepubliceerd op 17 augustus 2022 om 07:00

Deze makkelijke stoofpot brengt je in Griekse sferen! Lekker op smaak gebracht met oregano, komijn en knoflook. En geserveerd met tzatziki en feta (vergeet vooral die laatste niet, ik deed dat wel en toen ik een dag later het restje at mét feta, bleek dat toch echt wel heel lekker te zijn erbij!).

En de tzatziki maak je natuurlijk gewoon zelf! Gewoon even komkommer raspen, droogdeppen, mengen met Griekse yoghurt en op smaak brengen met knoflook, peper en zout. Easy peacy en zoveel lekkerder dan kant-en-klaar gekocht.

Deze stoofpot is in principe een complete, vegetarische maaltijd. Maar voor de vleesliefhebbers kun je natuurlijk altijd nog vlees toevoegen. Ik deed dat heel simpel door kipdrumsticks in een braadzak met Griekse kruiden en een eetlepel olijfolie in de oven te leggen. Na een uurtje op 200 graden heb je heerlijke sappige drumsticks.

Ingrediënten voor 4 personen

375 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
225 gr reuzenbonen (uitlekgewicht)
2 paprika's
1 ui
2 tenen knoflook
2 tl komijnzaad
2 tl gedroogde oregano
1 tl chilivlokken
500 ml passata
150 gr feta
Tzatziki
150 gr Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
Halve komkommer

Aan de slag met deze Griekse stoofpot

  1. Begin met de tzatziki zodat de smaken goed kunnen intrekken. Snij de halve komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  2. Raps de komkommer met een grove rasp. Leg in een droge theedoek en knijp het vocht goed uit de komkommers.
  3. Doe in een kommetje en roer de yoghurt erdoor. Knijp het teentje knoflook erbij uit en breng op smaak met peper en zout. Zet afgedekt weg tot gebruik.
  4. Snij voor de stoofpot de paprika's in blokjes en de ui in kwart ringen. Giet de kikkererwten en reuzenbonen in een vergiet en laat uitlekken.
  5. Verhit 2 à 3 eetlepels olijfolie in een hapjes- of koekenpan met deksel. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg ook e komijnzaad, de chilivlokken en oregano toe. Fruit een minuut zachtjes aan. Voeg dan de ui en paprika toe en bak nog 5 minuten.
  6. Giet de passata in de pan, samen met 75 ml water en breng aan de kook. Roer dan de bonen en kikkererwten erdoor en laat ongeveer een kwartier zachtjes stoven met de deksel op de pan.
  7. Haal na een kwartier de deksel van de pan en laat eventueel nog een paar minuten koken, zodat de tomatensaus iets indikt.
  8. Verdeel dan over 3 borden en verkruimel de feta erboven. Garneer met nog wat oregano en serveer met de tzatziki en eventueel een stukje vlees.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Probeer ook eens een van deze Griekse recepten: