Portokalopita met appel

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 08:00

Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst portokalopita, een Griekse cake gemaakt van filodeeg in plaats van bloem. Ik vond het heerlijk en besloot er een andere versie van te maken. Origineel wordt de cake gemaakt met sinaasappel, maar deze keer ging ik voor appel.
Je maakt de cake lekker smeuïg door deze na het bakken te overgieten met een siroop. Meestal op basis van sinaasappelsap, maar deze keer dus met appelsap. Ik gebruikte zure granny smit appels, een goede combinatie met de zoete siroop.

Ingrediënten voor 1 cake

220 gr filodeeg
120 gr Griekse yoghurt
15 gr bakpoeder
3 eieren
45 gr rietsuiker
30 ml appelsap
100 ml olijfolie
Half vanillestokje
1 granny smit appel
Appelsiroop
200 ml appelsap
120 gr rietsuiker
60 ml heet water
0,5 tl kaneel

Zo  maak je de portokalopita met appel

  1. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien, dit duurt meestal een half uurtje. Warm de oven voor op 150 graden.
  2. Leg de filodeegbladen op een bakplaat met bakpapier en bak een kwartier in de oven. Draai ze dan om en bak nog eens 15 minuten. Laat vervolgens afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  3. Snij ondertussen het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit en doe in een mixkom. Gooi de vanillepeul niet weg, die kook je straks nog mee in de siroop.
  4. Maak nu het beslag voor de cake door ook de suiker, olijfolie, het appelsap en de eieren in de kom te doen met een snufje zout erbij. Klop in ongeveer 5 minuten luchtig.
  5. Mix dan het bakpoeder erdoor en roer als laatste de yoghurt door het mengsel.
  6. Breek de vellen filodeeg in stukjes en roer door het beslag. Vet een cakevorm in met een klein beetje olijfolie en giet de helft van het beslag erin.
  7. Snij de appel in dunne halve plakjes en leg de helft in de vorm. Giet de rest van het beslag erop en leg de andere helft van de appel op de cake. Bak in 30 tot 35 minuten gaar in de oven.
  8. Terwijl de cake in de oven staat maak je de siroop. Doe het appelsap samen met de suiker, water, kaneel en het lege vanillestokje in een pannetje. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuutjes inkoken tot het de dikte van limonadesiroop heeft. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.
  9. Prik, zodra de cake uit de oven komt er wat gaatjes in met een sateprikker en giet de siroop erover heen. Laat zeker een uur staan, zodat de siroop er goed in kan trekken.
  10. Snij in plakken of blokjes en serveer met Griekse yoghurt of een bolletje van dit lekker appelroomijs.

Eet smakelijk!

TIP: Hou je van Grieks? Probeer dan ook eens het Griekse menu, met keftedes, kleftiko en portokalopita:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.