Mango kulfi

Gepubliceerd op 13 augustus 2021 om 22:01

Kulfi is een traditioneel Indiaas ijs. Het lijkt op roomijs, maar is wel wat steviger. Het wordt gemaakt op basis van gecondenseerde melk en fijngemalen amandelen. Door die amandelen is de structuur van het ijs ook iets korreliger dan het ijs dat we hier gewend zijn. In India worden speciale kulfivormpjes gebruikt, maar met siliconen muffinvormpjes gaat het ook prima. 

Ik maakte een kulfi met mango, wat ik eerlijk gezegd wel een stuk lekkerder vind dan de naturel versie. Het ijs moet trouwens wel 5 tot 6 uur in de vriezer staan, dus begin op tijd. Wat dan wel weer handig is: je hebt er geen ijsmachine voor nodig. 

Ingrediënten voor 6 ijsjes

350 gr diepvriesmango
1 blikje gecondenseerde melk
300 ml kookroom
25 gr amandelmeel
1 theelepel gemalen kardemon
30 gr pistachenoten
6 siliconen muffinvormpjes

Zo maak je Indiase mango kulfi

  1. Haal de mango op tijd uit de diepvries, zodat het kan ontdooien. 
  2. Giet de gecondenseerde melk en kookroom in een pan, breng al roerend aan de kook.
  3. Als het zachtjes kookt meng je het amandelmeel erdoor. Laat het 6 tot 8 minuten zachtjes doorkoken en binden. Blijf erbij en doe geen deksel op de pan, voor je het weet kookt het over en zit je hele fornuis eronder (Ja, ik spreek helaas uit ervaring...)
  4. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen. Als je net zo ongeduldig bent als ik, is het handig om je gootsteen te vullen met koud water en de pan daarin te zetten. Dan duurt het ongeveer 3 kwartier om af te koelen. Roer het tussendoor af en toe om, zodat er geen vel op komt.
  5. Pureer ondertussen de ontdooide mango in een blender of keukenmachine.
  6. Is het roommengsel helemaal afgekoeld? Voeg het dan samen met de kardemom toe aan de blender en meng met de mangopuree.
  7. Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes en zet 5 à 6 uur in de vriezer.
  8. Verhit een droge pan en rooster de pistachenootjes ongeveer 2 minuutjes. Laat afkoelen en hak grof, bewaar in een bakje tot serveren.
  9. Haal de kulfi uit de vriezer en meteen uit de vormpjes. Zet op bordjes en laat even 10 minuten op temperatuur komen
  10. Strooi de pistachenootjes erover en serveer.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.