Speculaas bavarois

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 06:45

Dit toetje is heerlijk herfstig! Een lekker luchtige bavarois met de smaak van speculaas. Daarbovenop zit een smeuïg laagje chocolade ganache. Hier wil je een etentje op een regenachtige herfstdag mee afsluiten. Voor de speculaassmaak gebruikte ik speculaaspasta van Patidess. Die pasta's zijn er in veel verschillende smaken, dus je kan met dit recept makkelijk een andere smaak toevoegen.

Je maakt deze bavarois op basis van een crème anglaise, oftewel eidooiers, melk en suiker. Daar gaat gelatine doorheen en vervolgens, als het genoeg is afgekoeld roer je er opgeklopte slagroom doorheen, zodat het lekker luchtig wordt. Het is niet heel moeilijk, maar wel belangrijk dat je een goede timing hebt. Zo moet de crème anglaise warm genoeg zijn om te binden, maar niet zo heet dat het ei gaat stollen. En vervolgens moet het genoeg afkoelen voordat de slagroom erdoorheen gaat, maar weer niet zo veel dat de gelatine al op gaat stijven. Het is handig om een thermometer te gebruiken, dan kan het bijna niet mis gaan.

Ingrediënten voor 4 toetjes

4 blaadjes gelatine
250 ml melk
60 gr suiker
3 eidooiers
225 ml slagroom
35 gr speculaaspasta
Chocolade ganache
135 gr donkere melkchocola
100 ml slagroom
10 gr honing
25 gr boter (op kamertemperatuur)

KokenKoken

Aan de slag met speculaas bavarois

 1. Doe de blaadjes gelatine in een bakje koud water. Het is hanig om een bak met ijswater klaar te zetten, daar zet je de crème anglaise straks in, zodat het sneller afkoelt.
 2. Doe de slagroom en speculaaspasta in een kom en klop lobbig. Bewaar even in de koelkast.
 3. Doe de eidooiers en suiker in een kom en roer los.
 4. Doe de melk in een pan en warm op, tot er kleine belletjes ontstaan. Giet dan ongeveer de helft, terwijl je goed roert, bij het eimengsel.
 5. Als het goed gemengd is giet je het mengsel bij de rest van de melk in de pan. Warm het nu op, terwijl je rustig roert, zodat het mengsel iets dikker wordt. Het mag niet warmer worden dan 69 graden, anders gaat het ei stollen. Let op dat de bodem en randen warmer zijn dan het midden, dus roer ook goed langs de randen en bodem.
 6. Bij ca. 68 graden haal je het van het vuur en giet je het door een vergiet in een kom. Roer de gelatine erdoor.
 7. Zet de kom in de bak met ijswater en blijf roeren tot het mengsel lichaamstemperatuur heeft, ongeveer 38 graden.
 8. Schep dan voorzichtig de slagroom erdoor, zodat het mooi luchtig wordt.
 9. Verdeel de bavarois over 4 glaasjes, met behulp van een trechter gaat dat makkelijk en blijven je glaasjes mooi schoon. Zet tenminste 2 uur in de koelkast om op te stijven.
 10. Ondertussen maak je de ganache. Hak de chocola fijn en doe in een kom.
 11. Doe de honing en slagroom in een pannetje en breng aan de kook.
 12. Giet bij de chocola en roer door tot alle chocola gesmolten is, roer ook de boter erdoor tot je een mooi glad mengsel hebt.
 13. Laat het mengsel afkoelen op kamertemperatuur (niet in de koelkast).
 14. Verdeel, als de bavarois is opgesteven, de ganache eroverheen. Zet nog een uurtje in de koelkast, zodat de ganache ook goed stevig wordt.
 15. Serveer er eventueel nog een kletskop of ander krokant koekje bij.

Eet smakelijk!


Serveer de speculaas bavarois na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.