Vegan chocomousse met kastanje truffels

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 07:02

Ik kwam kastanjes tegen bij de Lidl en besloot ze mee te nemen. Maar wat maak je eigenlijk met kastanjes? Je kan ze natuurlijk gewoon poffen of roosteren in de oven, maar ik wilde iets spectaculairders. Online kwam ik kastanjetruffels tegen. Ik besloot er een vegan variant van te maken voor het toetje bij dit vegan kerstmenu. Je serveert de truffels bij een heerlijke vegan chocomousse, maar je kan ze ook lekker los op eten. Je houdt er namelijk nog wel wat over na het toetje ;)

Ingrediënten voor 6 personen

200 gr pure chocola
250 ml Alpro whipping
150 gr aquafaba
100 gr suiker
Schijfje citroen
Snuf zout
Kastanje truffels
225 gr kastanjes
190 ml Alpro whipping
1 vanillestokje
30 gr bruine basterdsuiker
225 gr pure chocola
Schaaltje cacaopoeder

Zo maak je de vegan chocomousse met kastanjetruffels

  1. Begin met de truffels. Daarvoor moeten de kastanjes eerst gepeld worden. Snij de bovenkant kruislings in en kook ze 10 tot 15 minuten in een laagje water.
  2. Laat de kastanjes iets afkoelen zodat je je handen niet brand, maar pel de kastanjes terwijl ze nog warm zijn. Als ze afkoelen lukt het niet meer. Zowel de buitenste schil als het binnenste vliesje moeten eraf, zodat je een blanke kastanje overhoudt.
  3. Doe de gepelde kastanjes met 150 ml Alpro whipping en 30 gr suiker in een pannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg zowel het merg als het stokje toe.
  4. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Laat daarna met de deksel op de pan helemaal afkoelen.
  5. Doe in een blender of keukenmachine en maal tot een puree.
  6. Hak 75 gr van de chocola fijn en smelt au-bain-marie met de overige 40 ml Alpro whipping. Laat iets afkoelen en roer dan de kastanjepuree erdoor.
  7. Doe het mengsel in een spuitzak met glad spuitmondje. Leg een bord of schaal klaar met daarop een stuk bakpapier. Spuit 18 bolletjes op de schaal. Steek er satéprikkertjes in en zet een uurtje in de vriezer.
  8. Snij de rest van de chocola fijn en smelt 125 gram weer au-bain-marie. Haal van het vuur en roer de rest van de chocola erdoorheen.
  9. Zet een bakje met een ruime hoeveelheid cacao klaar. Dip nu de bevroren truffels in de gesmolten chocola en rol ze daarna meteen door de cacao. Werk snel, zodat de chocola niet uithard.
  10. Haal de prikkers eruit als de truffels ontdooit zijn. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik.

11. Voor de chocomousse hak je de chocola weer fijn en smelt weer au-bain-marie, nu samen met 100 ml Alpro Whipping.
12. Wrijf ondertussen een kom en je mixer in met het citroenschijfje, zodat deze goed ontvet zijn.
13. Doe de aquafaba erin met de snuf zout en klop schuimig. Voeg dan langzaam, tijdens het kloppen de suiker toe. Blijf ongeveer 10 minuten kloppen tot de aquafaba een stevige créme is geworden. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat er wat uitvalt.
14. Schep de gesmolten chocola nu voorzichtig door het opgeklopte aquafaba. Verdeel over 6 glazen of kommetjes en laat tenminste een paar uur opstijven in de koelkast.
15. Klop de overige 150 ml Alpro whipping met suikerr naar smaak op tot een luchtige room. Schep op de chocomousse en leg er een kastanje truffel op.

Eet smakelijk!

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>


Meer vegan lekkernijen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.