Russische pashka (paasgerecht)

Gepubliceerd op 30 maart 2021 om 22:04

Ik eet al mijn leven pashka met Pasen. Dit is een Russisch paasgerecht dat een beetje lijkt op een soort hele stevige pudding of cheesecake. Mijn oma kreeg het recept ruim 60 jaar geleden van haar Russische lerares en het is een familietraditie geworden om dit met Pasen te eten. Op internet vond ik verschillende recepten, maar vandaag deel ik het recept dat ik thuis altijd voorgeschoteld kreeg. Geen idee hoeveel dit lijkt op traditionele Russische pashka, maar het is in ieder geval lekker!

Overigens moet je wel op tijd beginnen met de pashka, zeker 3 dagen van te voren. Het duurt namelijk een paar dagen voordat het klaar is. De yoghurt moet namelijk een paar dagen uitlekken.

Mijn moeder goot de yoghurt altijd in een kussensloop en hing die dan 3 dagen in de douche. Vroeger vond ik dat normaal, maar als ik er nu over denk is het eigenlijk best gek om te douchen naast een kussensloop gevuld met yoghurt. Ik zette het dus maar gewoon in een zeef in de koelkast en dat werkt ook prima ;)

Ingrediënten

2 liter volle yoghurt
1 zakje vanillesuiker
165 gr roomboter
2 eieren
65 gr witte basterdsuiker
135 ml slagroom
Rozijnen voor decoratie

Zo maak je pashka

  1. Leg een zeef in een kom en daarin een kaasdoek of dunne theedoek. Giet de yoghurt erin, vouw de theedoek dicht en zet in de koelkast. Laat de yoghurt 2 of 3 dagen uitlekken. Giet tussendoor af en toe het vocht uit de kom, als er geen vocht meer uitlekt is het klaar, bij mij was dat na 2 dagen. 
  2. Verwarm de uitgelekte yoghurt in een pan samen met de boter en vanillesuiker. Roer goed door tot een glad geheel en laat op heel laag vuur staan.
  3. Split ondertussen de eieren, klop de dooiers luchtig met de suiker. Klop de eiwitten stijf en klop dan de slagroom erdoorheen.
  4. Roer de eidooiers en eiwitten nu door de warme yoghurt heen.
  5. Leg een schone kaas- of theedoek in de zeef en giet het yoghurtmengsel er weer in.
  6. Vouw de theedoek eroverheen en leg er wat zwaars op. Laat de pashka nog één dag uitlekken in de koelkast.
  7. Vouw de theedoek open, leg een bord op de zeef en draai snel om zodat de pashka op het bord komt te liggen.
  8. Versier met de rozijnen en/of ander gedroogd fruit. Traditioneel worden de letters XB op de pashka geschreven, wat Russisch is voor Christus Wedergeboorte. Aangezien ik niet zo kerkelijk ben, heb ik gekozen voor een figuurtje van de paashaas. Maar maak er vooral iets moois van!

Wij aten de pashka vroeger altijd nog met extra basterdsuiker en rozijnen die we erdoorheen prakten. Maar je kan bij stap 4 ook al wat rozijnen of ander fijngesneden gedroogd fruit door de warme yoghurt roeren. 

Eet smakelijk!

Meer lekkere paasgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.