Choco-vanille kattentongen

Gepubliceerd op 21 september 2021 om 08:00

Zelfgemaakte koekjes zijn het lekkerste! En vaak nog makkelijk om te maken ook. Dat geldt in ieder geval voor deze kattentongen met chocolade- en vanille smaak. Ik maakte ze 'even' tijdens mijn lunchpauze (thuiswerkdag), zodat we ze 's avonds mee konden nemen op ziekenbezoek. Viel goed in de smaak!

Je maakt kattentongen van roerdeeg, gewoon alle ingrediënten door elkaar roeren en klaar-is-kees. Ik voegde vervolgens nog cacao toe aan de helft van het beslag toe. Het beslag spuit je met een spuitzak op een bakplaat, nog even bakken en je hebt heerlijke knapperige koekjes.

Hou er wel rekening mee dat de boter goed op kamertemperatuur moet zijn, anders roert het nogal zwaar. Wel een goede work-out...

Ingrediënten voor ongeveer 40 koekjes

150 gr roomboter (op kamertemperatuur)
150 gr poedersuiker
1/4 tl zout
1 ei
150 gr bloem
1 tl vanille extract
2 tl cacao
Spuitzak met mondje van 5 mm

KokenKoken

Zo maak je de kattentongen

  1. Verwarm de oven voor, de beste temperatuur is 180 graden. Helaas kan mijn oven alleen 175 of 200, dus verwarmde ik hem voor op 200 graden, maar zette hem op 175 toen ik de koekjes erin zette.
  2. Roer de boter, het poedersuiker en zout door elkaar. Voeg dan het ei toe en roer tot een glad mengsel. Roer als laatste het bloem erdoor. Je moet echt met de hand roeren en niet mixen, want dan komt er teveel lucht in het beslag.
  3. Schep de helft van het mengsel nu in andere kom. Roer bij de een het vanille extract erdoor en bij de andere de cacaopoeder.
  4. Schep het beslag in 2 spuitzakken met een spuitmondje van 5 mm. Spuit staafjes vanilledeeg van ongeveer 8 cm lang op een bakplaat met bakpapier. Zorg de er voldoende ruimte tussen de staafjes zit, want ze lopen nog uit. Ik bakte ze in 2 keer, omdat ze niet allemaal op de bakplaat pasten.
  5. Spuit daarna het chocoladedeeg tegen het vanilledeeg aan in even grote staafjes.
  6. Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten gaar, het buitenste randje (van de vanillekant) moet bruin kleuren.
  7. Laat ze eerst even afkoelen op de bakplaat en leg ze als ze al iets zijn uitgehard op een rooster om helemaal af te koelen.

Eet smakelijk!

TIP: probeer ook eens een van deze koekjes: