Chocoladetaart met kersenfrosting

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 07:00

Tijd voor taart! Deze hartvormige taart maakte ik, omdat ik precies mijn halve leven samen ben met mijn vriend. Mega lang dus en een goede reden voor taart! Hij wilde een schwarzwalder kirsch, ik wilde graag een hartvormige taart met frosting maken.

En zoals het nu al mijn halve leven gaat werd het uiteraard een compromis. Het grote geheim achter onze mega lange relatie, alhoewel het spreekwoord 'liefde gaat door de maag' ook wel heel erg van toepassing is bij ons ;).

Oké, terug naar de taart, het werd namelijk een schwarzwalder kirsch in hartvorm met frosting in plaats van slagroom. Zijn we allebei weer blij en kunnen we door naar het volgende jubileum,want in september zijn we 18 jaar samen. Ik ga alvast wat lekkers bedenken voor dat feestje!

* ik gebruikte de 'Super sterke smaakstof' van LorAnn en had maar een klein beetje nodig, bij een minder sterke smaakstof kan je iets meer gebruiken.
** wil je liever een alcoholvrije taart, laat de Kirsch in de kersenvulling dan weg en vervang die in de trempeersiroop voor een beetje kersen smaakstof.

KokenKoken

Ingrediënten voor 1 taart (24 cm doorsnee)

Chocoladebiscuit
150 gr suiker
25 gr cacao
125 gr bloem
5 eieren
1/2 tl zout
Frosting
300 gr boter
300 gr poedersuiker
400 gr roomkaas
1/2 tot 1 tl kersen smaakstof*
Paar druppels kersenroze kleurstof
Trempeersiroop
50 ml water
45 gr suiker
25 ml Kirsch**
Kersenvulling
350 kersen in blik op vocht (uitlekgewicht)
150 ml kersenvocht + 3 el
1 el aardappelzetmeel
2 el Kirsch**
1 el suiker

Pure chocolade krullen of vlokken 

Zo maak je deze chocoladetaart met kersenfrosting

 1. Haal alvast de boter en roomkaas uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
 2. Maak dan als eerste het chocoladebiscuit, verwarm daarvoor de oven op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
 3. Split de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom, samen met het zout. Klop met een elektrische mixer schuimig en voeg dan tijdens het kloppen geleidelijk de helft van het suiker toe. Blijf kloppen tot je stijve pieken hebt.
 4. Doe de eidooiers in een andere kom en klop luchtig met de rest van de suiker, tot het heel licht geel is.
 5. Schep dan voorzichtig een vierde van de eiwitten door de dooiers. Als het is opgenomen, schep jet volgende deel erdoor. Doe dit voorzichtig, zodat je beslag zo luchtig mogelijk blijft.
 6. Zeef nu het bloem en de cacao erbij en roer er ook voorzichtig doorheen tot een egaal beslag.
 7. Giet het beslag in de springvorm en bak de taart in 20 tot 25 minuten gaar. Laat vervolgens helemaal afkoelen in de vorm.
 8. Maak ondertussen de frosting, doe de boter, het poedersuiker en de smaakstof in een kom en klop zo'n 5 minuten tot het mooi luchtig mengsel is. Voeg dan de roomkaas toe en klop nog eens 5 minuten. Proef even en voeg eventueel nog extra smaakstof toe.
 9. Schep nu de helft van de botercrème in een andere kom en zet in de koelkast. Voeg bij de rest van de crème een paar druppels keurstof en klop nog even door, zodat je een mooie roze crème krijgt. Zet ook in de koelkast.
 10. Doe voor de trempeersiroop het water en de suiker in een pannetje en breng aan de kook. Kook 1 à 2 minuten tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, voeg de Kirsch toe en laat afkoelen in een kommetje.
 11. Laat de kersen uitlekken en doe 150 ml van het vocht in een pannetje, samen met 1 el suiker. Breng aan de kook en meng ondertussen het aardappelzetmeel met de extra 3 el kersenvocht.
 12. Als het kersenvocht kookt, voeg je het zetmeelmengsel al roerend toe en kook je het nog een minuutje. Roer dan de kersen erdoor en warm nog zo'n 2 minuten door.
 13. Haal van het vuur en roer eventueel nog de Kirsch erdoor.
 14. Als alle onderdelen van de taart zijn afgekoeld en de botercrème mooi stijf is kun je de taart gaan opbouwen.
 15. Snij de cake overdwars in 3 plakken. Besprenkel de onderste plak met trempeersiroop en smeer en dan een laagje lichte boercrème op. Bedek dat met de helft van de kersen.
 16. Leg de tweede plak biscuit erop en herhaal de stap hierboven. Dek af met de bovenste plak.
 17. Als je wil kan je nu een hartvorm van de taart maken, door er 2 kanten af te snijden, zodat er een punt ontstaat. Leg de 2 afgesneden stukken bovenaan tegen de taart aan, snij waar nodig iets bij om een mooie hartvorm te creëren.

18. Verdeel nu ongeveer de helft van de roze botercrème over de onderste helft van de taart. Bedek de rest van de rand en de bovenkant met lichte botercrème. Strijk glad met een paletmes.
19. Neem een stuk huishoudfolie en spuit daarop de rest van de roze botercrème in een lange streep met daarnaast de rest van de witte botercrème. Rol dit op en stop vervolgens in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
20. Versier de rand van de taart met botercrème toeven, je kan 1 maat gebruiken, of wissel grote en kleine toeven af. Bestrooi het midden van de taart met chocolade krullen.
21. Bewaar de taart in de koelkast, zodat de botercrème goed stevig blijft.

Eet smakelijk!


Meer taart!