Tirokafteri (feta dip)

Ik heb een super makkelijk en snel voorgerechtje voor je! Dit gerecht heeft voor mij echt een beetje nostalgische waarde, de eerste jaren van onze relatie (bijna 17 jaar geleden!) gingen mijn vriend en ik namelijk vaak Grieks eten. Als voorgerecht namen we dan bijna altijd tirokafteri. Een heerlijke dip van feta!

Eigenlijk hoef je de ingrediënten alleen maar in een blender of keukenmachine te gooien. Alles fijnmalen en klaar. Makkelijker kan bijna niet... Serveer met pita's of ciabatta en je hebt een heerlijk gerechtje.

Ingrediënten voor 6 personen

500 gr feta
1 paprika
1/2 tot 1 pepertje (net hoe pittig je hem wilt)
2 tl oregano
150 ml olijfolie
Eventueel 2 el Griekse yoghurt
Pita's of ciabatta en eventueel kalamata olijven voor erbij

KokenKoken

Het recept voor tirokafteri

Zoals ik hierboven al schreef kan je in principe alle ingrediënten in de blender gooien. Maar het is net wat lekkerder om de paprika even te grillen en te ontvellen. Geen zin in? Sla stap 1 en 2 dan gewoon over, of koop gegrilde paprika uit een pot.

  1. Snij de paprika doormidden en verwijder de steel en zaadlijsten. Gril de paprika, dat kan je doen onder een gril, in een hete pan of in de oven op 225 graden. Zorg dat de schil (deels) zwart blakert.
  2. Doe de paprika dan in een boterhamzakje en laat afkoelen. Daarna kan je de schil er heel makkelijk vanaf halen.
  3. Snij de paprika in iets kleinere stukken en doe in de blender. Verkruimel de feta erbij. Snij het pepertje grof en voeg samen met de oregano en olijfolie ook toe aan de blender.
  4. Zet de blender aan en maak een mooie gladde dip van het mengsel. Breng indien nodig op smaak met peper, zout en wat citroensap. Als je de tirokafteri meteen eet is hij nog best vloeibaar en ben je nu klaar.
  5. Zet je hem in de koelkast om later te eten? Voeg dan ook nog de Griekse yoghurt toe. In de koelkast wordt de dip namelijk heel stevig, dus dan is wat extra vloeistof wel handig.
  6. Serveer de tirokafteri met brood en olijven.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.