Ham-kaaskroketjes

Tijd voor een borrel!? Serveer deze homemade ham-kaaskroketjes erbij, voor je het weet zijn ze alweer op, want ze zijn echt heerlijk! Zelf kroketten maken is niet moeilijk, maar wel even een klus. Je moet er voldoende tijd voor uittrekken, want de vulling moet opstijven in de koelkast en je moet ze allemaal een krokant korstje geven.

Je maakt voor de kroketjes een ragout met ham en kaas en laat de vulling opstijven in de koelkast. Nadat het is opgesteven rol je er kroketjes van. Die haal je door bloem, ei en paneermeel voor het krokante jasje en dan is het alleen nog een kwestie van frituren.

Dit recept is voor 12 kleine kroketjes (of maak er zo'n 30 bitterballen mee), maar je kan natuurlijk ook meteen een dubbele portie maken. Vries de helft in (ongefrituurd), zodat je een week later sneller klaar bent voor je borrel ;)

Ingrediënten voor 12 kroketjes

65 gr boter
65 gr bloem
100 gr hamblokjes
1 klein sjalotje
60 gr geraspte oude kaas
200 ml melk
1 ei
40 gr bloem
75 gr paneermeel
Eventueel 0,75 liter zonnebloemolie om te frituren

KokenKoken

Aan de slag met homemade ham-kaaskroketjes

 1. Snij de ham iets fijner en snipper het sjalotje. Snij de blaadjes van de peterselie fijn.
 2. Smelt de boter in een pannetje en bak de ui en hamblokjes een paar minuten mee. Voeg dan de bloem toe en bak nog 3 minuten, zodat de bloem goed gaart.
 3. Giet dan steeds een scheutje melk bij het mengsel. Roer steeds goed door, tot een glad geheel en voeg dan pas weer wat melk toe.
 4. Laat nog een minuutje koken als alle melk erin zit. Haal van het vuur en roer de kaas erdoor, blijf roeren tot het allemaal goed gesmolten is. Roer dan de peterselie erdoor.
 5. Giet in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat ten minste 2 uur opstijven in de koelkast.
 6. Draai met vochtige handen 12 kleine kroketjes van de vulling en zet nog even een half uurtje inde koelkast.
 7. Zet 3 bakjes klaar met in de eerste het bloem, in de tweede het ei (losgeroerd) en in de derde het paneermeel.
 8. Haal ieder kroketje eerst door het bloem, dan het ei en dan door het paneermeel, zodat het helemaal bedekt is. Gebruik voor het bloem en paneermeel je ene hand en voor het ei je andere hand, dan worden je handen wat minder vies.
 9. Verhit de zonnebloemolie of de frituurpan op 180 graden. Bak steeds 3 à 4 kroketjes tegelijk in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  Let steeds op dat de temperatuur weer goed is voor je de volgende kroketjes in het vet gooit. Te heet zorgt ervoor dat ze openbarsten, bij te koud vet duurt het veel te lang voor ze krokant en mooi van kleur zijn.
 10. Serveer de kroketjes meteen bij een lekker biertje, zoals in dit tapas menu.

Eet smakelijk!


Aanrader! Maak ook eens een van deze kroketten: