Spaanse tomatensalade met garnalen

Dit is een gezond en lekker gerechtje! Ik maakte het bij dit tapas menu, maar het is ook een lekker voor- of bijgerecht, of maak het als lunch met een stuk stokbrood erbij. Vooral bij warm weer is deze frisse, smaakvolle salade een aanrader.

Je serveert de salade koud, dus je bakt eerst de garnalen, mengt ze daarna door een marinade en zet dit in de koelkast. Vlak voor het serveren voeg je de tomaten en rode ui toe, zo behouden die lekker hun eigen smaak. Hou je niet van garnalen? Maak de salade dan precies op dezelfde manier, maar dan met stukjes kip.

Ingrediënten voor 2, 4 of 6 personen

(afhankelijk van hoe je het serveert, als tapas voor 6, als voorgerecht voor 4, als lunch voor 2 of 3 personen)

Tomatensalade met garnalen
300 gr garnalen
6 tomaten
3 el verse dille
3 el verse peterselie
1,5 el citroensap
2 tenen knoflook (of 3 kleintjes)
5 el olijfolie
1 rode ui (middelgroot)
Half chilipepertje

KokenKoken

Aan de slag met deze Spaanse tomatensalade met garnalen

  1. Snij de dille, peterselie en het pepertjes fijn en pers de knoflook uit.
  2. Maak de dressing, doe de olijfolie in een kom en voeg het citroensap, de dille, peterselie en de helft van de knoflook toe. Roer goed door elkaar.
  3. Indien nodig pel je de garnalen en maak je ze schoon. Verhit wat olie in een pan, voeg het pepertje en de helft van de knoflook toe en bak een minuut. Voeg dan de garnalen toe en bak in 2 à 3 minuten gaar.
  4. Doe de garnalen in de kom met dressing, laat even afkoelen tot kamertemperatuur. Dek dan af en zet tenminste 2 uur in de koelkast.
  5. Zet ondertussen een pan water op het vuur en breng aan de kook. Zet ernaast een kom met ijskoud water.
  6. Kerf onderop een kruis in het velletje van de tomaten en kook ze een minuut. Schep daarna in het ijskoude water. Nu kan je het schilletje er makkelijk vanaf trekken.
  7. Snij de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snij in blokjes (wees voorzichtig, want gepelde tomaten zijn vaak glibberig). Zet apart tot gebruik.
  8. Snij heel dunne halve ringen van de rode ui. Doe in een kommetje en bewaar tot gebruik.
  9. Haal kort voor het serveren de garnalen uit de koelkast. Roer de tomaten en rode ui erdoorheen. Verdeel over kommetjes en serveer eventueel met wat brood.

Eet smakelijk!


Combineer de salade met een van deze hoofdgrechten: