We gaan voor Hongaars! Vooral bekend van de goulash natuurlijk, dus die staat ook op het menu. Verder kende ik weinig Hongaarse recepten, dus superleuk om dat eens te onderzoeken. Ik kwam vooral veel lekkere toetjes tegen. Zo bleken de heerlijke schoorsteenbroodjes die ik wel eens gegeten heb bij een festival ook Hongaars te zijn. Die staan nu niet op het menu, maar zijn zeker een aanrader!

Als voorgerecht besloot ik lángos te maken, een soort gefrituurd broodje. Meestal hartig belegd, alhoewel ze ook prima geschikt zijn om zoet te maken. Het brood zelf deed me denken aan oliebollen, een crunchy gefrituurd korstje en een zachte binnenkant. Het hoofdgerecht is eigenlijk de reden dat ik dit menu besloot te maken, ik kreeg namelijk van mijn moeder en oma paprika- en goulashcrème van webshop 'De smaak van Hongarije'. Dat maakt het supermakkelijk om een heerlijke goulash te maken!

Aangezien de lángos en goulash al behoorlijk vullend zijn koos ik voor een wat lichter en frisser toetje. Namelijk ijskoude kersensoep, gebaseerd op de Hongaarse hideg meggyleves. Deze zure kersensoep wordt normaal gemaakt van morellen, die zuurder zijn dan gewone kersen. En daarbij laten ze de pitten zitten, omdat dit voor smaak zorgt. Aangezien dat me dan weer niet zo handig leek met eten, besloot ik om mijn eigen versie te maken. Iets zoeter en zonder de pitten, erg lekker.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ingrediënten voor 4 personen

Lángos
100 gr geschilde kruimige aardappel
275 gr bloem
5 gr gist
75 ml water
75 ml melk
0,5 tl suiker
0,5 tl zout
0,75 liter zonnebloemolie
Toppings
1 rode ui
75 ml water
75 ml azijn
0,5 el suiker
Paar peperkorrels
1 steranijs
200 gr crème fraîche
15 gr bieslook
100 gr oud-belegen kaas

Goulash
800 gr riblappen
2 uien
2 flinke tenen knoflook
2 paprika's (groen en rood)
3 tomaten
1 rood pepertje
1 el gerookt paprikapoeder
1,5 el paprikacrème van desmaakvanhongarije.nl
3 el goulashcrème van desmaakvanhongarije.nl
1,5 el karwijzaad
Sambal of andere pittige saus naar smaak
Peper en zout naar smaak
Ca. 300 gr rijst voor erbij

Kersensoep
350 gr morellen (uitlekgewicht)
350 gr kersen (uitlekgewicht)
1 citroen
1 kaneelstokje
100 ml zure room (+ extra voor garnering)
1 el bloem

Zo maak je het Hongaarse menu

Zowel de goulash als de kersensoep kan je gewoon van te voren maken. De soep serveer je ijskoud direct uit de koelkast en de goulash warm je gewoon weer oven terwijl jullie de lángos eten. Voor die lángos is het dan wel handig om een goede timing te hebben. Ze zijn het lekkerst als ze net uit het vet komen, met een lekker knapperig korstje.

Goulash stoofpot

Het maken van goulash is megamakkelijk. Als alle ingrediënten in de pan zitten hoef je alleen nog af en toe te roeren. Het moet wel drie tot vier uur sudderen, dus handig om mee te beginnen. Je kan het helemaal maken. Zet het vuur uit als het vlees gaar is en warm het op terwijl je het voorgerecht eet.

Bekijk hier het recept voor Hongaarse goulash >>

Kersensoep

Deze soep bereid je warm, maar serveer je vervolgens ijskoud. Begin dus op tijd, zodat er voldoende tijd is om te koelen. Eventueel kan je dat ook prima een dag van te voren al doen. Traditioneel dik je de soep in met een mengsel van bloem en zure room. Dat geeft wel het risico dat het gaat klonteren en schiften. In plaats daarvan kun je ook gewoon een maizena papje toevoegen. Gebruik de zure room dan alleen als garnering.

Hier vind je het recept voor kersensoep >>

Lángos

Zoals gezegd is het handig om een goede timing te hebben bij de lángos, zodat je deze kan serveren zodra ze gefrituurd zijn. Het deeg moet een uur rijzen, Maar daarvoor moet je ook nog de aardappels koken en pureren dus begin ongeveer 2,5 uur voordat je het wilt serveren. Maak de toppings tijdens het rijzen, zo heb je alles mooi op tijd klaar.

Klik hier voor het recept van lángos >>

Eet smakelijk!