Ooit van lángos gehoord? Ik niet in ieder geval, tot ik op zoek ging naar Hongaarse recepten voor dit Hongaarse menu. Het zijn gefrituurde broodjes die meestal met zure room of crème fraîche, knoflook en kaas worden belegd. Ze deden me een beetje denken aan oliebollen, door het krokante gefrituurde korstje en de zachte binnenkant.

Ondanks dat ze meestal hartig zijn, kun je ook prima zoet beleggen. Maar als voorgerecht ging ik voor een hartige topping van crème fraîche met bieslook, geraspte kaas en ingelegde rode uien. Een heerlijke combinatie, ook perfect als borrelhap!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ingrediënten voor 4 stuks

100 gr geschilde kruimige aardappel
275 gr bloem
5 gr gist
75 ml water
75 ml melk
0,5 tl suiker
0,5 tl zout
0,75 liter zonnebloemolie
Toppings
1 rode ui
75 ml water
75 ml azijn
0,5 el suiker
Paar peperkorrels
1 steranijs
200 gr crème fraîche
15 gr bieslook
100 gr oud-belegen kaas

Aan de slag met deze lángos

  1. Snij de aardappels in stukjes en kook in 15 tot 20 minuten gaar. Giet af en stamp fijn tot een fijne puree. Laat iets afkoelen, maar niet tot het koud is.
  2. Doe de aardappelpuree, bloem, gist, melk, suiker, zout en het water in een kom en roer door elkaar. Kneed dan tot een soepel deeg. Het is redelijk vochtig deeg, dus het makkelijkste om te kneden in een keukenmachine met deeghaken.
  3. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek of een ingevet stuk huishoudfolie en laat een uur rijzen.
  4. Snij ondertussen de ui in dunne halve ringen en doe in een bakje. Doe de azijn en water in een pannetje met de suiker, wat peperkorrels en de steranijs. Breng aan de kook, laat de suiker oplossen en haal van het vuur. Giet bij de uiringen en laat tenminste een uur staan.
  5. Snij de bieslook fijn en roer door de crème fraîche. Rasp de kaas en zet zowel de kaas, crème fraîche als de ingelegde uien in de koelkast tot gebruik.
  6. Vet je handen in met wat van de zonnebloemolie en kneed het gerezen deeg nog even door. Verdeel dan in vier gelijke stukken. Vorm bolletjes en vet de in met wat zonnebloemolie. Druk ieder bolletje uit tot een plat broodje. Hou de randen iets dikker en snij het midden 2 keer in. Dat zorgt ervoor dat het midden niet opbolt tijdens het frituren.
  7. Verhit de rest van de olie in een hoge pan tot zo'n 180 graden. Frituur de lángos een voor een in ongeveer 2 minuten per kant tot een goudbruine kleur. Laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Serveer het brood warm met de verschillende toppings.

Eet smakelijk!


Maak ook eens een van deze broden: